Nasveti

Slastni piščanec v marinadi iz provansalskih zelišč

Metka McCully Žigon / Iz babičine shrambe
28. 9. 2024, 07.00
Deli članek:

Piščančji file mariniramo čez noč. Meso bo sočno, res okusno in aromatično. Pečemo ga v pečici, zraven lahko spečemo še, na primer, brokoli, sladki krompir ali bučke. V pol ure imamo pripravljeno glavno jed, umažemo pa le en pekač.

Shutterstock
Slastni piščanec v marinadi iz provansalskih zelišč

Če imamo goste, lahko vse pripravimo tudi vnaprej, recimo dan prej, in spravimo v hladilnik, nato pa le spečemo. Medtem ko se peče, pripravimo solato, sladico ali predjed.

Sestavine  

  • 4 kosi piščančjih prsi (150–200 g vsak)

Za marinado:

  • 2 žlički gorčice
  • sok ene limone
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol, poper
  • 1–2 žlici mešanice provansalskih zelišč

Priprava
1. Vse sestavine za marinado zmešamo v posodi s pokrovom. Z marinado namažemo kose piščanca. Pokrijemo in damo v hladilnik čez noč.

2. Pekač obložimo s peki papirjem. Nanj damo na manjše kose zrezan brokoli, kose bučke ali buče, malce posolimo in poškropimo z olivnim oljem. Vmes položimo še kose mariniranega piščanca. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija 30 minut.

OKVIR: Mešanica provansalskih zelišč

Provansalska zelišča so ena najbolj znanih začimbnih mešanic francoske kuhinje. Obstaja izredno veliko različic.

V receptu za mariniranega piščanca lahko uporabimo sveža zelišča ali pa posušena. Podobno mešanico lahko kupite že pripravljeno v trgovini. Za tiste, ki imate vrt in zelišča doma, pa je tukaj recept za mešanico provansalskih zelišč.

Sestavine (uporabite posušena zelišča)

  • 2 jušni žlici rožmarina
  • 2 jušni žlici timijana
  • 2 jušni žlici bazilike
  • 2 jušni žlici peteršilja
  • 2 jušni žlici šetraja
  • 1 jušna žlica origana
  • 1 jušna žlica pehtrana
  • 1 jušna žlica cvetov prave sivke

Priprava

1. Zelišča najprej posušite. Ko so suha, jih dajte v terilnik ali multipraktik v navedenem razmerju. Če katerega zelišča nimate ali vam ni všeč, ga pač izpustite. Kot sem že povedala, obstaja neskončno različic. Zelišča zmeljite.
2. Vse skupaj presejte skozi grobo sito in spravite v čist kozarček s pokrovom. Uporabite za mariniranje mesa, lahko pa tudi v juhah, enolončnicah, pri pečenem krompirju, ribah ...

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 39, 24. september 2024.