Nasveti

Kakšen je zdrav kakec in zakaj je pomemben?

Lara Jelen
1. 8. 2024, 05.00
Deli članek:

Vedno bolj nam je jasno, da to, kar jemo, vpliva na naše črevesje, črevesje na naše možgane in obseg pasu, vse to pa na naše duševno in telesno počutje.

Shutterstock
Zavladajte keramičnemu prestolu

Čas je, da se pogovorimo o kakcih, v knjigi Zdravi kakci (založba Hiša knjig) spodbujata Julia Blohberger in Roos Neeter, učiteljici joge ter ajurvedski svetovalki za zdravje in življenjski slog. Tu in tam le poglejte svoje iztrebke, priporočata, veliko vam lahko povedo o vašem zdravju.

Vedno bolj nam je jasno, da to, kar jemo, vpliva na naše črevesje, črevesje na naše možgane in obseg pasu, vse to pa na naše duševno in telesno počutje. »Spoznali smo tudi, da hrana v kombinaciji s spanjem, stresom in drugimi dejavniki življenjskega sloga lahko močno vpliva na stopnje vnetja, kar lahko sproži epidemiološko verižno reakcijo. V bistvu je zdravje našega črevesja ključ do vsega, blato pa najzanesljivejši kazalnik našega splošnega zdravja,« trdita avtorici knjige, o kateri pravita, da je pravzaprav vodnik do najboljših kakcev v vašem življenju.

Knjiga Zdravi kakci

Filozofija zdravega kakca

Kajpak se na stranišču večina med nami ne igra vohunov in smo po opravljanju nesnažnih poslov bolj naravnani k hitrostnemu splakovanju stranišča – kar je tako, kot da bi izbrisali sporočila, še preden bi jih sploh prebrali, nas okarata Julia in Roos. Četudi razumeta kanček našega nelagodja. »Če vas kdo vpraša po počutju, se najbrž ne boste pohvalili z: ‘Moji jutranji kakci so že ves teden vrhunski, hvala za vprašanje.’ Teden dni dobrih kakcev je res velika zmaga in se odraža v naši boljši volji, več energije in jasnejših mislih.« Dobro se je zavedati te povezave.

Pomagajte si z rokami

Če si želimo zdravih kakcev, se jim moramo v prvi vrsti posvetiti in se temu početju na straniščnem prestolu popolnoma prepustiti. Strokovnjakinji mimogrede omenita, da si lahko pri dobri prebavi pomagamo tudi z rokami. No, ne čisto dobesedno, temveč z jogijskim položajem rok (mudro agni), ki podpira prebavo, zmanjšuje stres, pospešuje presnovo in krepi moč. »Med sedenjem na stranišču s palcem pokrčite prstanec. Drugi prsti naj bodo iztegnjeni. To mudro držite nekaj vdihov s prsti obeh rok,« svetujeta. Brez skrbi, nihče vas ne gleda. Sploh pa vam bo to koristilo veliko bolj kot buljenje v telefon.

Brez zadrege, lepo prosim!

Ste eden tistih, ki se skušajo izogniti opravljanju velike potrebe na javnih straniščih in raje blato zadržujete do prihoda domov? Nikar! »Na blato hodimo vsi. Vi, vaši prijatelji, sodelavci, Beyonce in predsednik ZDA. Gre za eno naših najbolj naravnih potreb. Telo vsrkava hranilne snovi za prehrano, odpadne snovi pa zavrže. Zapomnite si: vaš kakec je odpadek. Ali doma dovolite, da se vam vreče smeti kopičijo v nedogled? Ne!

Ko so polne, jih najbrž takoj odnesete ven. Vaš telesni dom na bo čist, zato poskrbite, da smeti redno odstranjujete, ne glede na to, kje ste.« Podobno velja za vetrove. »Njihovo zadrževanje lahko povzroči stranske učinke, kot so glavobol, slabost, nelagodje v trebuhu, bolečine v sinusih in lenobnost.« Kadar začutite, da prihaja lahen vetrič (ali kakršen koli veter že), se torej umaknite v primeren in neobljuden prostor ter pustite telesu, da opravi svoje. »Spuščanje vetrov je zdravo in nekaj naravnega, prinaša pa tudi pravo olajšanje. Le malo stvari vam bo tako hitro izboljšalo počutje.«

Test z rdečo peso

Kako hitro prebavljate hrano, boste najlažje ugotovili s testom z rdečo peso.

Kako? Preberite v prispevku objavljenemu v reviji Jana, št. 31, 30. julij 2024.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste