Listje je sicer manj znano od oljčnega olja, v strokovni literaturi pa piše, da je 30-krat bolj učinkovito. Starodavna ljudstva ob Sredozemskem morju so poznala učinkovitost listja, vendar se je vse pozabilo, ko je začela farmacija ponujati svoje »učinkovitejše« izdelke. A je oljčne liste znova odkrila – zadnje čase ponuja izvlečke v obliki tablet in drugih pripravkov, v zeleni lekarni pa si bomo pripravljali predvsem čaj.
Oljčni listi vsebujejo veliko antioksidantov, zato zavirajo razvoj številnih bolezni in krepijo imunski sistem. Opozorilo – ko začnemo čaj uporabljati, lahko začutimo slabost, drisko, bolečine v mišicah, kar samo potrjuje, da čaj deluje. Na začetku ga pač pijmo manj in sčasoma povečujemo količino na tri skodelice dnevno. Čaj pripravimo tako, da žličko zdrobljenih listov prelijemo s četrt litra kropa in pustimo stati deset minut. Pripravimo si ga trikrat na dan in pijemo počasi, po požirkih. Zraven čaja pijemo veliko vode, da se odpadne snovi izločijo iz telesa.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.