Nasveti

Medicina dela

lam.care
13. 1. 2023, 00.00
Posodobljeno: 26. 7. 2023, 19.58
Deli članek:

Medicina dela je veja medicine, ki se osredotoča na preprečevanje in zdravljenje bolezni, ki so posledica dela ali delovnega okolja.

lam.care
medicina dela

Medicina dela je veja medicine, ki se osredotoča na preprečevanje in zdravljenje bolezni, ki so posledica dela ali delovnega okolja. Njen cilj je ohranjati ali izboljšati zdravje delavcev poleg tega pa preprečiti bolezni in poškodbe, ki se lahko pojavijo pri delu. Medicina dela se ukvarja z različnimi vidiki delovnega okolja in vključuje ergonomijo, varnost pri delu, kemijskimi in fizičnimi nevarnostmi kot so hrup, vibracije in sevanje. Prav tako se ukvarja z vplivom dela na telesno in duševno zdravje delavcev ter vplivom zdravstvenih težav na sposobnost opravljanja dela.

Kaj je namen medicine dela?

Glavni namen medicine dela je zagotavljanje zdravja in varnosti delavcev na delovnem mestu ter hkrati preprečevanje poškodb in bolezni povezanih z delom. To vključuje predvsem preprečevanje poškodb, ki bi lahko nastale pri delu ali v delovnem okolju. Pomembno je, da se identificirajo nevarnosti in tveganja na delovnem mestu ter glede na to sprejme ukrepe, da se ta tveganja zmanjšajo. Cilj medicine dela je tudi zagotoviti ustrezno zdravljenje in rehabilitacijo v primeru, da delavec pri delu zboli ali se poškoduje. To vključuje oceno stanja delavca ter temu primerno zdravljenje ter spremljanje napredka zdravljenja.

Če delovno okolje delavcu povzroči invalidnost, je medicina dela pristojna za ocenjevanje stopnje nastale invalidnosti. To je predvsem pomembno za določanje pravic, ki pripadajo delavcem, ki so utrpeli za poškodbami na delu. Pomemben vidik medicine dela pa je tudi izobraževanje in svetovanje delavcev in delodajalcev o varnosti pri delu. Ključno pa je tudi ohranjanje zdravega življenjskega sloga, saj lahko pomaga preprečevati bolezni povezane z delom.

Kaj vključuje osnovni zdravstveni pregled medicine dela?

Ker je medicina dela namenjena preprečevanju bolezni in spodbujanju dobrega počutja delavcev, si strokovnjaki na tem področju prizadevajo za doseganje in vzdrževanje najvišjih standardov zdravja in varnosti pri delu. Specialisti medicine dela morajo imeti široko znanje klinične medicine hkrati pa biti kompetentni še na večih drugih področjih. Morajo imeti znanje o potencialnih nevarnostih na delovnem mestu, vključujoč potencialne nevarnosti strupenih materialov. Znati morajo oceniti delovno sposobnost zaposlenih in diagnosticirati ter zdraviti poklicne bolezni in poškodbe.

Osnovni zdravstveni pregled pri specialistu medicine dela vključuje pregled krvnega tlaka, laboratorijsko testiranje urina in krvi, testiranje vida, EKG in preiskavo sluha s šepetom. Specialist poleg tega pregleda tudi medicinsko dokumentacijo in obvesti pacienta o rezultatih, temu pa sledi izdajanje zdravniškega spričevala. Pregled vključuje tudi svetovanje specialista glede obremenitev pri delu. Po presoji specialista se pregled lahko tudi razširi, kar je odvisno predvsem od zdravstvenih obremenitev posameznega delovnega mesta. Zaposleni lahko preiskave zavrne, vendar je z opravljanjem določenih testov lahko pogojena tudi sama zaposlitev. Najpogosteje se težave pojavijo pri testih na razne neželjene substance.

Kako zdravstveni pregledi koristijo delodajalcem in delavcem?

Preventivni zdravstveni pregledi so v interesu tako delavcev kot delodajalcev. Delodajalci poleg zakonske obveznosti pridobijo boljšo produktivnost delavcev in hkrati boljše počutje ter zadovoljstvo na delovnem mestu. Glede na študije, se vsak evro vložen v zdravje delavcev povrne kar štirikratno. Ustrezno urejeni delovni pogoji in skrb za zdravje, so obveza vsakega delodajalca. S tem so možnosti za nastanek poklicnih bolezni, deformacij in poškodb pri delu, minimalne. To pomeni, da je finančno breme delodajalca, razen stroškov pregledov in skrbi za varnost pri delu, minimalne.

Zaposleni s preventivnimi zdravstvenimi pregledi lahko odlično nadzorujejo in spremljajo svoje lastno zdravje. Nekatere preiskave, ki se na teh pregledih izvajajo, so večinoma samoplačniške, preko preventivnih pregledov pa stroškov za delavce praktično ni. Poleg tega se na takšnih pregledih ugotavlja morebitno nastale zdravstvene posledice zaradi dela, s čimer se takšne nepravilnosti lahko čimprej odpravijo. S tem se ustvarja bolj zdravo in varno okolje.

Kako se na zdravstveni pregled pripraviti

Ko delodajalec zaposlenega naroči na pregled, je dobro da se delavca ustrezno seznani s preiskavami in pregledi, ki jih bo potrebno v ambulanti opraviti. V skladu s tem bo delavec pripravil ustrezno dokumentacijo in izvide. Po navadi so to razni izvidi okulistov, očala ali leče ter izvidi predhodnih preiskav, v kolikor bi bile te potrebne. Po navadi se opravlja slušne teste, teste dihal in vida ter razne laboratorijske preiskave in telesne meritve.

Pregledovanci morajo imeti s seboj tudi osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Zdravstveni karton pa osebni zdravnik pošlje v ambulanto medicine dela po predhodnem naročilu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste