Sestavine
- 700 g moke tipa 00
- 20 g soli
- 450 ml hladne vode
- 1 g svežega kvasa
- sestavine za nadev po želji
Priprava
1. V hladni vodi raztopimo kvas.
2. Moko razdelimo na pol. V prvo polovico dodamo vodo s kvasom in premešamo. V drugo polovico moke dodamo sol in nato vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro mesimo, vsaj 20 minut. Mateja namigne, da njej pri tem pomaga robotek, »kar je res lažje; če ga nimamo, naj roke vmes malo počivajo«, svetuje, »ampak čas mesenja je pri dobrem testu za pico res pomemben«.
3. Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati nekje 15–20 minut, nato ga zapremo v posodico s pokrovom in pustimo, da počasi vzhaja na sobni temperaturi vsaj 18–20 ur.
4. Od štiri do šest ur, preden bodo nastale pice, vzamemo testo iz posodice in oblikujemo 4 kroglice, še enkrat jih dobro premesimo in vsako posebej shranimo v posodico s pokrovom. Pustimo ponovno počivati 4–6 ur. Nato je testo pripravljeno za pica zabavo. Oblikujemo jo in nadevamo s sestavinami po svojem okusu.
5. Pri dobri napolitanski pici je zelo pomembna višina temperature, če je le mogoče, naj ta doseže vsaj 400 °C (Mateja ima pečico posebej za pice). Ko je pečica pripravljena, pico s priloženo lopatico previdno namestimo na kamen za pico in pečemo nekje 4–5 minut (nič več), saj je to dovolj časa, da se od zunaj zapeče hrustljavo, znotraj pa ostane fino puhasta. Če je maksimalna temperatura vaše klasične pečice 250–270 stopinj Celzija, jo pecite na kamnu za pico 8 minut.
NAMIG
Ne, ni pomota, v napolitansko pico dejansko gre tako malo kvasa. Je pa ravno zaradi takšne priprave lažje prebavljiva.