NAMIG
Hladni napitki in obilica sladoleda nam ponujajo zgolj trenutno osvežitev, nikakor pa ne dolgotrajnega učinka. Prav nasprotno: kmalu smo le še bolj razgreti. Šele izbor pravih poletnih živil nam bo pomagal bolje prenašati visoke temperature.
1 Saj poznamo rek: hladen kot kumara. In res so prav kumarice tiste, ki lahko telesu nemudoma zagotovijo dobro hidracijo ter znižanje telesne pregretosti. Privoščimo si jih v solati, kot sveže narezane krhlje ali pa kot dodatek vodi – za boljši okus dodajmo še kanec limone in nekaj lističev mete, ki se ravno tako ponašata s hladilnim učinkom. Metin čaj (lahko ga ohladimo) zmanjšuje potenje in znižuje telesno temperaturo.
2 Melone, lubenice in dinje so popolna poletna malica! So sočne in polne koristnih snovi, kot so vitamin B, magnezij, kalij ter vlaknine, zato so nepogrešljiv sopotnik skozi vroče poletje. Ponujajo tudi naravno osvežitev in ohladitev, prav tako pa poskrbijo za temeljito hidracijo organizma.
3 Vse vrste zelene listnate zelenjave imajo visoko hranilno vrednost, vsebujejo kalcij in zagotavljajo ohlajevanje telesa. Na našem poletnem jedilniku naj bo čim več špinače, navadnega in kitajskega zelja, ohrovta, blitve, solate … vključimo zelenolistno zelenjavo v jedilnik kot prilogo jedem, zaužijmo je tudi čim več v presni obliki ali pa jo dodajamo smutijem.
4 Če nam ne gre samo za to, da se ohladimo, ampak hočemo narediti nekaj dobrega za svojo prebavo, posezimo po pinjencu. Ta izjemno osvežilni napitek nam lahko pomaga prebiti tudi najbolj vroče poletne dni. Za popestritev okusa mu dodajmo pražena semena, kumino ali koriander. Tudi jogurt, razredčen z nekaj vode, lahko postane naša najbolj priljubljena poletna pijača, zlasti če dodamo še sočno sadje, na primer mango, nektarine ali katerokoli drugo vrsto sadja.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.