Pikantne perutničke na žaru
Sestavine za 4 osebe
1 kg piščančjih kril
4 stroki česna
200 ml omake za žar
100 ml pinjenca
sol po okusu
mlet poper po okusu
čili po želji
Priprava
1. Perutničke sperite pod vodo in posušite. Zdrobite česen. V skledi zmešajte omako za žar, pinjenec, zdrobljen česen ter sol in poper po okusu. Če imate radi res pekoče, po želji dodajte še čili. Perutničke dajte v marinado in jih marinirajte vsaj 2 uri.
2. Marinirane perutničke položite na vroč žar in med peko obračajte, da se z vseh strani enakomerno zapečejo. Postrezite s solato.
Čevapčiči na palčki
Sestavine za 4 osebe
1 rdeča čebula
2 stroka česna
pest peteršilja
3 žlice drobnih drobtin
4 žlice belega vina
1 jajce
500 g mletega mesa (mešanica svinjine in govedine)
sol po okusu
mlet poper po okusu
4 žlice olivnega olja
1 žlica sezamovih semen
kruh pita ali lepinja
200 g češnjevega paradižnika
Priprava
1. Čebulo, česen in peteršilj sesekljajte. Drobtine zmešajte z vinom in jajcem ter pustite počivati približno 10 minut.
2. Nato v zmes vmešajte mleto meso, čebulo, česen, peteršilj, sol, poper in še enkrat premešajte.
3. Iz mesne zmesi z mokrimi rokami naredite svaljke in jih nabodite na nabodala, namažite z oljem in pecite na žaru približno 6 minut. Med pečenjem obračajte, da se meso enakomerno zapeče z vseh strani. Pečene čevapčiče okrasite s sezamovimi semeni, postrezite s kruhom pita ali lepinjo, paradižnikom in omako za žar.
Tortilja s čičerkinimi falafli in zelenjavo
Sestavine za 4 osebe
225 g čičerike
6 šalotk
3 stroki česna
1 pest peteršilja
1 pest koriandra
1 žlička kumine
½ žličke mletega koriandra
1 in ½ žličke soli
4 žlice navadne moke
½ žličke sode bikarbone
Za preliv
250 g navadnega jogurta
1 žlica sesekljanega kopra
2 žlici limoninega soka
½ žličke soli
1 žlica rastlinskega olja
Za zraven
1 solatna kumara
200 g paradižnika
nekaj listov solate
1 rdeča čebula
svež koriander in pekoča paprika za okras
4 tortilje
Priprava
1. Čičerko namočite v vodi čez noč. Nato jo sperite in pustite, da se dobro odcedi. Zmešajte šalotko, česen, zelišča, začimbe, sol in 3 žlice vode. Na koncu dodajte čičerko in na grobo zmešajte (lahko kar v blenderju). Mešanico dajte v skledo, dodajte sol po okusu, moko, sodo bikarbono in premešajte.
2. Mešanico oblikujte v kepice in za nekaj časa postavite v hladilnik. Medtem pripravite preliv, tako da zmešate vse sestavine. Narežite zelenjavo za serviranje.
3. Falafle ocvrite v dovolj olja, dokler ne postanejo zlatorjave barve. Položite jih na papirnati prtiček, da popije odvečno maščobo. Nato dajte falafle na tortilje, obložite z zelenjavo, prelijte s prelivom in tortilje zvijte.