Nasveti

Hidrodermoabrazija: Čudežni tretma za kožo?

Sara Lipovšek
25. 2. 2023, 09.00
Deli članek:

Predstavljate si, kako čudovito bi bilo vstopiti v lepotni salon in iz njega oditi s svežim, mladostnim videzom. Koža na obrazu bi bila napeta in brez gubic, tako brezhibna in sijoča, da bi očarali vsakogar, ki bi ga srečali. Bilo bi idealno, kajne?

Profimedia
Vsakdo sanja o gladki, mehki in zdravi koži.

Vsakdo sanja o gladki, mehki in zdravi koži. Lepotni saloni nam ponujajo številne tretmaje in obljubljajo zavidljive učinke. Eden izmed novejših postopkov, ki ga oglašujejo kot izredno učinkovitega, se imenuje hidrodermoabrazija ali hydrafacial. Oglas, ki vabi s pomlajeno, bolj sijočo in napeto kožo, nas je seveda premamil, zato smo se odločili preveriti, kako se ta tretma obnese v praksi. Urška Kos, lastnica lepotnega studia Bronze, nam je povedala, da je hidrodermoabrazija primerna bolj za globinsko čiščenje in vlaženje kože, medtem ko imamo za pomlajevalni učinek na voljo še nekatere druge metode. 

Neinvaziven in neboleč postopek

»Hydrafacial je neinvaziven postopek, pri katerem kožo globinsko očistimo, navlažimo in nahranimo ter hkrati spodbudimo, da se obnavlja. S posebnim ročnikom in z vakuumom iz kože z vrtinčnim učinkom izsesamo nečistoče in odmrle kožne celice ter hkrati v kožo vnašamo koristne učinkovine. Glede na potrebe posamezne kože uporabimo različne serume, ki vsebujejo na primer glikolno, salicilno ali hialuronsko kislino ter vitamine in antioksidante. Koža se očisti ogrcev in nečistoč ter hkrati nahrani in navlaži,« nam je sogovornica predstavila postopek.

Učinek je kratkotrajen

Na trgu so različne naprave za hidrodermoabrazijo. Tako se lahko postopek izvajanja in učinek nekoliko razlikujeta. Predvsem pa smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da so pomlajevalni učinki, doseženi s to tehniko, dokaj kratkotrajni. Postopek se sicer priporoča predvsem za tiste vrste kože, ki jim primanjkuje vlage, ter kadar je koža pusta, bleda in nečista. Primeren je tako za suho, mešano kot mastno kožo. Če je čista, mlada, napeta in se sama še vedno dovolj hitro obnavlja ter iščemo samo svežino in dodatno napetost, morda postopka ne potrebujemo nujno. Izredno veliko lahko za to namreč naredimo že sami doma z redno pravilno prehrano in hidracijo telesa ter vlažilnimi maskami. Zavedati se moramo, da navlaženost, ki jo pridobimo s takim tretmajem, postopoma izgubimo, s tem ko koža diha, ko se potimo ali zadržujemo v suhem prostoru. Tako tudi napetost in svežina postopoma izgineta. Za zahtevnejšo in starejšo kožo kozmetični saloni ponujajo učinkovitejše tehnike, je namignila strokovnjakinja za kožo. »Za pomlajevanje so odlični radiofrekvenca, kemijski piling, fotopomlajevanje ali microneedling.« Odvisno pač od naše kože, zato se je o tem najbolje posvetovati s kozmetičarko.

Morebitna rdečica hitro izgine

Po tretmaju se na našem obrazu lahko pojavi rahla rdečica. A brez skrbi, izginila bo v nekaj urah. Priporočena je uporaba zaščitne kreme. Vsekakor pa nam bo koža hvaležna, če se bomo na dan tretmaja izognili ličilom. Opazili bomo, da je koža tisti dan vsekakor polnejša in bolj sijoča, saj je izdatno nahranjena in navlažena ter očiščena večine nečistoč. Tretma je torej odlična izbira, če se v kratkem odpravljamo na kakšno slovesno prireditev ali praznovanje, saj bo koža naravnost sijala, medtem ko je za dolgoročnejši učinek mlade in sveže kože smiselno skrbeti (še) z drugimi metodami. Lastnica salona nas je opozorila tudi na previdnost. »Tretmaju se izogibamo pri nosečnicah zaradi uporabe nekaterih sestavin, kot je salicilna kislina, pri hujši obliki aken, pri razširjenih kapilarah zaradi uporabe vakuuma in pri sončnih opeklinah ter aktivnem izpuščaju.«

Vabimo vas, da si celoten prispevek preberete v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.

Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste