»Na naši bio kmetiji Ržen smo obkroženi z gozdovi, s čisto, neokrnjeno naravo na približno 500 metrih nadmorske višine, na legi, ki je s soncem obsijana ves dan, kar je eden od pogojev za vrhunsko kakovost pridelkov. Naše njive so na zelo hribovitih in celo zelo strmih pobočjih, kar pa ni ovira za pridelavo nekaterih rastlin,« pojasnjuje gospodar Jože Ledinek.
»Naša družinska kmetija se z ekološkim certifikatom ponaša že več kot 20 let. Prehranjujemo se, živimo in dihamo ekološko, to je tudi bistvo našega logotipa Bodibio. Miselnost naših domačih je popolnoma trajnostno usmerjena, delujemo kot odličen tim. Vseskozi stremimo k napredku in razvoju, v sožitju z naravo. Že naši predhodniki niso kaj dosti verjeli sodobnim kmetijskim metodam, zato so nam zapustili neokrnjeno naravo in zelo velik sadovnjak s starimi drevesnimi sortami. Tako kot predniki pa še danes vzrejamo avtohtone pasme živali, cikasto govedo, ovce in štajerske kokoši, da imamo tudi domač kompost.«
Za zdravo telo in okolje. Ekološko kmetujejo zaradi več razlogov. »Menimo, da je to edini pravi način kmetovanja, ki ohranja kakovost življenja in naravo, da bo na voljo tudi vsem prihodnjim generacijam. Ekološka hrana je ključna za zdravje ljudi in okolja. Bistveno je ozaveščanje ljudi, tu je še ogromno priložnosti. Ko se bodo ljudje zavedali, kaj vse vnašajo vase, bodo začeli razmišljati drugače. Vsak od nas bi moral sam sebi privoščiti le najboljše. Za kakovost življenja je najpomembnejša ravno prehrana. Ponudba z naše kmetije je res superhrana, tako glede na vsebnost hranil, vlaknin in vitaminov kot zaradi pristnega prvinskega okusa, poleg tega je brez škodljivih kemičnih pripravkov.«
Od sladkega krompirja do čilija. »Pridelujemo vse vrste zelenjave, od vijoličnega sladkega krompirja do pekinškega zelja (pak čoj), od buče, blitve, špinače, paprike do paradižnika, brokolija, cvetače in tako dalje. Pri nas se dobi vse, kar bi potrošniki lahko kupili v trgovinah na oddelkih zelenjave. Poleg nje imamo v sezoni na voljo kar nekaj vrst sadja – jagode, slive, marelice, pa tudi dinje in lubenice, ki so po pričevanju strank polnega okusa. Stare sorte jabolk predelujemo v jabolčne sokove in kise. Še posebej smo ponosni na kis iz divjih jabolk. Zelenjavo predelujemo tudi v namaze in omake. Iz divje rastočih rastlin, regrata in čemaža, naredimo več vrst pesta. Naše sveže in hladno stiskano sončnično olje jim daje izreden okus. Starejši sin Denis pa se ukvarja s predelavo čilijev. Je eden redkih ponudnikov ekoloških izdelkov iz čilijev, svoje izdelke trži pod blagovno znamko Chili Pohorc.«
Najbolj iskano ričkovo olje. »Hladno stiskamo tri vrste oljnic, sončnice, oljno ogrščico in riček, ki je na Koroškem znan kot toter. Vsa olja, ki jih stiskamo v naši lastni stiskalnici, so sveže in hladno stisnjena. Ne vsebujejo konzervansov, zato je za potrošnika najbolje, da dobi čim bolj sveža. Za nas je ključna prav kakovost teh olj. Tista, ki jih prodajamo, uporabljamo tudi sami. Najbolj znani smo po ričkovem olju, ki je najbogatejši vir omega-3-maščobnih kislin. Dobro je za širok spekter tegob, s katerimi se srečujemo ljudje. Že samo ena žlička tega olja na dan odpravi vse želodčne težave. Na splošno pa lajša in celo odpravi tako notranja kot zunanja vnetja.«
Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023