Nasveti

Kaj napoveduje pratika? Pričakujmo lep maj in veliko neurij

Lara Jelen
31. 12. 2022, 07.00
Deli članek:

Tudi letos je pri založbi Celjska Mohorjeva družba izšla Družinska pratika 2023. Z zanimanjem smo jo prelistali ...

revija Jana
V pratiko radi pokukamo tudi zaradi tega, da izvemo kaj o vremenu.

Zdaj vam lahko damo nekaj koristnih napotkov ter uvidov. Seveda smo se najprej pozanimali o vremenu.

Sneg in vihar sredi januarja?

V pratiko od nekdaj radi pogledujemo tudi zato, da izvemo kaj o vremenu. V letošnji je predstavljen Herschlov vremenski ključ –  to je preglednica, ki jo je sestavil zvezdoslovec J. F. Herschel in na podlagi katere lahko sklepamo, kakšno bo vreme. Herschel pravi, da če se luna pozimi spremeni med drugo in četrto uro zjutraj (zadnji krajec je 15. januarja ob 3.10), lahko pričakujemo sneg in vihar. A po tem istem ključu so obeti za konec prvega meseca v letu dobri. Kadar se namreč luna pozimi spremeni med četrto in šesto uro popoldne (prvi krajec je 28. januarja ob 16.18), naj bi bilo vreme lepo. Če Herschlov ključ dejansko drži, bomo imeli sneg in viharje tudi konec marca, sredi aprila bo mrzlo in bo pihal mrzel veter, konec aprila ter maj pa bosta lepa. Avgust zna biti precej deževen. Na kratko si omenjeni ključ zapomnimo takole: »Vreme bo tem zanesljiveje lepo, čim bliže polnoči se luna spremeni, in tem bolj gotovo slabo, čim bliže poldnevu se luna spremeni. Naši dedje so mnogo dali na stoto uro po mlaju: kakršno vreme se bo tedaj zastavilo, takšno bo do ščipa,« piše v najnovejši Družinski pratiki.

V vremensko enačbo se bo vmešal tudi Mars, vladar leta 2023

»Marsovo leto je bolj suho kot mokro, četudi v določenem obdobju dežuje, je vendarle suhih dni več. V tem letu je dosti velikih, hudih in nevarnih neurij s silnimi nevihtami in točo, ki niso samo nevarne za pridelek, ampak ponavadi udarja tudi strela in neti požare. Nalivov pa ni. Pomlad je ponavadi suha, neprijazna in mrzla. V Marsovi pomladi je dosti slane in mrzlih, viharnih sap, ki škodujejo trti in vsem sadežem. Poletje je tako vroče, da sonce včasih, čeprav ne zmerom, vname s hudo vročino suhljad v gozdovih. Vroči pa niso samo dnevi, temveč so tudi noči hudo gorke in neznosne. Reke in studenci upadejo. Zima je precej mrzla, bolj suha kot mokra in hudo spremenljiva. Skoraj ves čas je zdaj hud mraz, zdaj dež, zdaj sneg,« pa je zapisal J. Stabej v Pravi stoletni pratiki.

revija Jana
Sneg sredi januarja?

Začeti znova

Kakršnokoli že bo, na vreme ne moremo vplivati. Lahko pa, vsaj delno, vplivamo na to, da se bomo v svoji družini in bližnjih odnosih dobro počutili. Z nekaj nasveti v zvezi s tem postreže doc. dr. Saša Poljak Lukek, spec. zakonske in družinske terapije, ko pravi: »V družinskih odnosih najprej ponovimo vse, kar nam je znano, in potem, če imamo srečo in pogum, v teh odnosih ustvarimo nekaj edinstvenega in novega, kar nima povezave s tem, kaj si želimo, ampak s tem, kaj si pustimo čutiti in doživeti. Začeti znova je pogosta želja. Prvi odziv na stisko je pogosto zatekanje k želji po prenehanju določenega stanja oziroma čakanje, da se spremenijo okoliščine in drugi. Ljudje si prevečkrat želimo spremeniti tisto, na kar nimamo vpliva. Želimo si spremeniti druge, da nas ne bi več ranili, vendar tudi te moči nimamo. Odrasla oseba lahko spremeni le svoje vedenje in doživljanje. Lahko spremenimo, kako doživljamo sami sebe, in iz žrtve postanemo aktivni odločevalci v svojem življenju. Pot do spremembe je torej v tem, da smo iskreni do samih sebe, da smo sposobni sočutja do sebe, da začutimo svojo edinstvenost in empatično razvijamo kakovostne odnose z drugimi.« Naj nam to zavedanje odzvanja v novem letu.

Obleka ne naredi človeka, naredi pa močan vtis

»Bonton ni rigiden, ampak zelo prilagodljiv, saj se spreminja s časom, v katerem živimo, in se prilagaja okoliščinam, v katerih se znajdemo. Posameznika ne omejuje, ampak mu daje svobodo, da je lahko v vseh situacijah suveren in samozavesten,« v Družinski pratiki opomni Simona Lečnik Očko, mag. mednarodnih in diplomatskih študij, Lumia – Akademija vrednot. »Ljudje smo vizualna bitja in ves čas komuniciramo, ves čas ustvarjamo vtise. Veliko lažje je ustvariti dober prvi vtis kot popravljati drugega. Poskrbimo za vzravnano telesno držo, vzpostavimo očesni stik, se nasmehnimo in primerno predstavimo. To pomeni, da razločno in dovolj glasno izgovorimo svoje ime in priimek. Če se tudi rokujemo, imejmo v mislih, da tega ne počnemo čez mizo. Stisk roke naj bo ravno prav čvrst, če nimamo zdravstvenih zadržkov, vselej vstanemo in nikoli ne pogledujemo drugam, kadar se rokujemo z eno osebo. Naše rokovanje, ki velja za gesto spoštovanja, gesto naših dobrih namenov in iskrenosti, traja le nekaj sekund. Velja se potruditi«, svetuje. In ob tem še namigne, da je naša zunanja urejenost za ljudi, ki nas ne poznajo, naša osebna izkaznica. »To ne pomeni, da moramo obleči najdražja oblačila, ampak da naj bo izbor oblačil primeren za srečanje. Oblačila naj bodo čista, zlikana, na njih naj ne bo vidnih znakov obrabe. V njih se moramo dobro počutiti, saj bomo le tako neobremenjeno zablesteli. In ne, obleka ne naredi človeka, naredi pa močan vtis. Poskrbimo za to, da naše vljudno vedenje zasenči naša oblačila in da bo ljudem v naši družbi prijetno. Naj nam bo mar.«

 Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022

revija Jana
Družinska pratika za leto 2023

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste