Nasveti

Rastlina tisočerih koristi

Metka McCully Žigon
7. 10. 2022, 09.37
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 09.51
Deli članek:

Na Primorskem in Krasu se trgatev ali bandima po domače že skoraj bliža h koncu. Ostale so samo še pozne in nekatere rdeče sorte. Kljub temu da je bilo zaradi suše manj grozdja, je bilo vsaj na Primorskem to zelo zdravo in je skoraj bio, ker ni bilo potrebno toliko škropljenj. Tako lahko rečemo, da je bila tudi suša za nekaj dobra. Upam, da si boste v tem času, ko je polno dozorelo, privoščili grozdja v obilju, saj je sveže izredno zdravo. Navadno presno uživamo namizne sorte, ki naj bi imele manj pešk in so okusnejše, a brez skrbi lahko jeste vse sorte grozdja. Meni so tiste, namenjene vinu, celo bolj všeč, tako po okusu kot po aromatičnosti in pestrosti sort.

Revija Jana
V ljudskem zdravilstvu so uporabljali vse dele trte: grozdje, liste, vitice, cvetove, peške …

ZDRAVILO

Od nekdaj velja grozdje za izredno zdravo sadje. V ljudskem zdravilstvu so uporabljali vse dele trte: grozdje, liste, vitice, cvetove, peške …

Čaj iz listov vinske trte

Uporabljamo ga pri protinu, revmi, driski, bruhanju ... Najbolj priporočajo sveže liste. Zraven lahko damo tudi vitice.

Sestavine:

-          od 1 do 2 lepa lista

-          1 skodelica vode

Priprava: liste na drobno zrežemo in prelijemo z vrelo vodo. Počakamo od 5 do 10 minut, nato precedimo. Pijemo po požirkih.

Obkladek iz svežih listov uporabimo pri močnem glavobolu, če nas pečejo oči in tudi pri pekoči bolečini v želodcu. Sveže liste zmečkamo v možnarju in položimo na prizadeto mesto.

Sveže mlade vitice so zmečkali in iztisnili sok ter ga uživali po kapljicah pri griži in krvavem bruhanju.

Včasih so uporabljali tudi cvetove trte – za izboljšanje prebave, proti zgagi, srčnim boleznim in pomanjkanju vitaminov. Tudi iz cvetov lahko pripravimo čaj, ki ga pijemo ves dan po požirkih.

Ta čaj so uporabljali še pri omrtvitvi udov, težavah s kostnim mozgom in živčnimi vozli. Čaj so vtirali na prizadeta mesta, ker učinkuje poživljajoče.

Sok vinske trte

Če spomladi trto obrežemo prepozno, začne izločati sok. Pravimo, da joče. Ta sok je izredno bogat z vitamini in minerali. Tradicionalno so ga uporabljali za zaustavljanje notranjih krvavitev. Uporabljali so ga tudi zunanje pri kožnih težavah, kot so čiri, izpuščaji, in pri nečisti koži. Najbrž bi ga lahko uporabljali tudi kot tonik za nego kože. Prepričana sem, da bi koristil vsem tipom. Spomladi se spomnite na to in ga malce ulovite v kozarček, nekaj kapljic nanesite na kosem vate in si z njim obrišite obraz. V hladilniku zdrži do en teden.

Grozdne jagode vsebujejo naravne sladkorje (grozdni sladkor), različne kisline, rudnine, vitamine, čreslovine, antioksidante …  Z uživanjem grozdja krepimo celo telo, delovanje ledvic in črevesja, kri se obnovi, telo prečisti. Izredno koristno je za prebolevnike in starejše.

Tudi naturopati uživanje svežega grozdja jeseni zelo priporočajo. Ko je zrelo, naredimo z njim prečiščevalno kuro – post. Tri dni jemo le grozdje in pijemo le vodo. Na dan pojemo od 2 do 3 kg grozdja in nič drugega. V tem času lahko pijemo poleg vode zeliščne čaje, ne smemo pa piti pijač, ki vsebujejo ogljikov dioksid (to so tiste z mehurčki). Taka dieta prečisti in okrepi telo. Ustavi vnetja, uravna prebavo, endemi uplahnejo in tudi koža se očisti ter zasije. Nekateri priporočajo celo dvotedenski grozdni post, pred katerim pa se morate obvezno posvetovati z zdravnikom. Prepričana sem, da tudi krajši izredno koristi. Po potrebi ga ponovite.

Rozine – posušene grozdne jagode so že v preteklosti uporabljali tudi za blaženje zdravstvenih težav. Čaj iz njih so pili pri kašlju in za krepitev zasluzenih dihal. Srednjeveški menihi so priporočali, da rozine zavremo skupaj z vinom in pijemo po požirkih. To naj bi čistilo dihala, pomagalo pri kašlju in krepilo telo.

Posušene grozdne peške so zmleli ali zdrobili v možnarju ter z njimi zdravili drisko in grižo. Po novejših raziskavah pa jih priporočajo za uravnavanje krvnega tlaka, holesterola in krvnega sladkorja. Blažijo alergije in astmo. Damo jih v smutije. Uživamo pa lahko tudi olje, iztisnjeno iz njih.

PREHRANA

Najbolje je, da jemo grozdje sveže, surovo, kot smo že napisali.

Uporabljamo pa ga tudi v kuhinji. Z njim delamo pite, sladice, omake, dajemo ga v sadne in tudi zelenjavne solate. Čudovito je v kombinaciji z različnimi siri in oreščki kot predjed. Sama obožujem vonj in aromo črne amerikane. To je stara sorta, samorodnica, ki dozori razmeroma pozno. Ima značilno, zelo močno in prijetno aromo. Iz nje vedno delam marmelado, ki je bolj tekoča, redka, a božanska. Najboljša je na rezini črnega kruha, namazanega z maslom. Odličen zajtrk.

Marmelada z aromatično amerikano

Prav gotovo je to ena najbolj dišečih marmelad.

Sestavine:

-          2 kg zrelih grozdnih jagod amerikane

-          od ½ do ¾ kg  sladkorja

-          sok 1 ali 2 limon

-          2 jušni žlici pektina

Priprava: jagode osmukamo in operemo. Damo jih v lonec, potresemo s sladkorjem, premešamo in pustimo vsaj nekaj ur, da se nabere malo soka. Nato kuhamo na majhnem ognju v pokriti posodi. Pazimo, da se ne prismodi. Ne dodajamo vode, ker grozdje samo spusti tekočino. Kuhamo od 15 do 20 minut, dokler se jagode ne zmehčajo. Odstavimo in precedimo skozi cedilo za juho. Cele jagode z vilicami zmečkamo. Če nam zraven uidejo peške, precedimo še enkrat skozi gostejše cedilo.

Dobljeno čežano ponovno segrejemo. Dodamo pektin in limonin sok. Kuhamo še nekaj minut, da se začne gostiti. Ne pričakujmo pa zelo goste in trde marmelade, vedno je nekoliko bolj redka in tekoča. Seveda lahko uporabite tudi želirni sladkor za pripravo marmelad.

 ***

Džem z grozdjem in orehi

Za pripravo potrebujemo namizne sorte grozdja, ki nimajo pešk. Džem postrežemo k sirovi plošči, kot prilogo k divjačini, paštetam ali damo na sladoled, z njim prelijemo mlečni riž, proseno ali ajdovo kašo …

Sestavine:

-          1 kg belega namiznega grozdja

-          2 bio limoni ali pomaranči

-          ½ kg sladkorja

-          100 g orehovih jedrc

-          1 dcl vinjaka ali pomarančnega likerja

Priprava: grozdne jagode, na rezine narezani limoni (skupaj z lupino) in sladkor premešamo ter pustimo stati nekaj ur, da se nabere malo tekočine. Nato zavremo in počasi kuhamo še eno uro. Večkrat premešamo. Po eni uri primešamo še orehe in vinjak. Kuhamo še 5 minut, dobro premešamo in polnimo v sterilne kozarčke. Takoj zapremo.

V Grčiji, Turčiji ter drugih sredozemskih in arabskih državah uporabljajo v prehrani tudi liste vinske trte. Videti so približno kot sarme in jim pravijo dolme. Na list vinske trte dajo žlico ali dve nadeva, zavijejo in skuhajo.

KOZMETIKA

Vinsko trto so že od nekdaj uporabljali tudi zunanje, za blaženje težav s kožo. Včasih je bilo zelo priljubljeno mazilo iz cvetov vinske trte. Cvetove so prepražili na maslu in naredili mazilo. Z njim so odpravljali pegice na obrazu.

V sodobni kozmetični industriji pa so zelo priljubljeni izvlečki iz vitic in listov. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov, različne sadne kisline, skratka snovi, ki gladijo gube in zavirajo staranje. Dodajajo jih v serume, kreme in losjone, namenjene predvsem zreli koži.

Z lahkoto boste tudi same naredile glicerinski izvleček iz listov. Uporabite ga lahko direktno na koži ali dodate v kreme in druge izdelke.

Izvleček iz listov vinske trte

Sestavine:

-          3–5 lepih, zdravih, svežih trtnih listov

-          70 g glicerina

-          30 g destilirane vode

Priprava: liste, lahko tudi kakšno mlado vitico, na drobno sesekljamo – lahko ročno ali v sekljalniku (blenderju) skupaj z glicerinom in destilirano vodo. Vse dobro premešamo in preložimo v čist kozarček. Pustimo namakati kakšen teden, nato precedimo skozi cedilo in nato še skozi gazo.

Tak glicerinski izvleček uporabimo v doma izdelanih kremicah, serumih in drugih izdelkih.

V kozmetiki je zelo cenjeno tudi olje iz grozdnih pešk. Tudi v Sloveniji je nekaj pridelovalcev tega dragocenega olja. Za 1 liter olja potrebujemo kar 250 kg pešk. Cena je seveda temu primerna. Vendar se vam vseeno splača investirati v olje, ki ga kupite direktno od proizvajalca, kot pa v drage kreme, za katere ne vemo natančno, koliko sploh in katere sestavine vsebujejo. Za nego obraza zadostuje že nekaj kapljic tega pomlajevalnega in lahkega olja.

Olje grozdnih pešk vsebuje različne maščobne kisline, največ linolne in oleinske, ter fitosterole. Kožo vlaži in hrani, gladi gube, ne maši por, prodre globoko … Primerno je za vse tipe kože, tudi za problematično aknasto kožo. Izredno dobrodošlo je tudi pri negi izsušene in občutljive kože.

Olje grozdnih pečk uporabimo pri izdelavi krem in losjonov, lahko pa ga nanašamo direktno.

Uporaba olja iz grozdnih pešk

-          Serum za obraz: na očiščen obraz  si zjutraj in zvečer nanesemo od 1 do 3 kapljice in vmasiramo v kožo. Nato se namažemo z običajno vlažilno kremo.

-           Za odstranjevanje ličil: vmasiramo ga na naličene dele in nato z vlažno krpico nežno obrišemo. Izvrstno odstrani tudi vodoodporna ličila.

-          Za nego telesa: še posebej izvrstno se obnese pri strijah. Na prizadet predel nanesemo nekaj kapljic in nežno vtremo, sčasoma bodo strije zbledele ter izginile.

-          Za razpokane ustnice: nanesemo eno ali dve kapljici in vmasiramo. Če to naredimo zvečer, pred spanjem, se bomo zjutraj zagotovo zbudili z gladkimi in napetimi ustnicami. Olje vsebuje linolno in druge maščobne kisline, prodre zelo globoko v kožo ter jo hrani in vlaži. Sama rada uporabljam šminko, a mi preveč izsuši ustnice. Če imate podobno težavo, priporočam, da si najprej nanesete nekaj kapljic olja, počakate vsaj 15 minut, da se vpije, ostanek popivnate s papirnatim prtičkom in se šele nato našminkate.

-          Za problematično kožo: kot omenjeno, zelo priporočajo uporabo olja grozdnih pešk pri aknasti koži, pa tudi na suhi, zreli in celo pri težavni koži, pomaga tudi pri ekcemih. Nanašamo ga lahko direktno na kožo, uporabimo pa res le nekaj kapljic.

-          Za nego lasnih konic: olje nanašamo tudi na razcepljene in izsušene lasne konice. Dve kapljici damo na dlani, si pomanemo roke in vtremo v konice.

-          Za rast las: pred umivanjem si ga nanesemo na lasišče in na rahlo masiramo, da prodre do lasnih korenin. Počakamo vsaj pol ure, še bolje več, nato si lase umijemo kot običajno s šamponom. Pomaga pri čezmernem izpadanju las, redkih in tankih laseh, izsušenih in poškodovanih ter tudi pri prhljaju. Kmalu bodo lasje gosti in sijoči.

-          Za obrvi in trepalnice: kapljico nanesemo na konico prsta in potegnemo po obrveh in trepalnicah. Nanesemo tudi okrog oči, ker odpravlja temne kolobarje.

-          Za krepitev nohtov: s kapalko si nanesemo kapljico olja na koren vsakega nohta in zmasiramo.

VRT

Zame je vinska trta idealna rastlina za pergole in senčnice. Je listopadna, tako da nam pozimi ne jemlje sonca in svetlobe. Liste hitro in bujno požene razmeroma pozno spomladi, a ravno pravi čas, da imamo senco, ko jo že potrebujemo. Za pergole in ob hišah izberimo sorte, ki ne potrebujejo škropljenja.

ZANIMIVOSTI

Upam, da vsi vemo in smo izredno ponosni, da raste v Mariboru najstarejša vinska trta na svetu, ki je vpisana tudi v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Stara je kar 450 let in še vedno rodi, iz njenega grozdja vsako leto pripravijo izvrstno vino. Starost so ugotovili s štetjem letnic s pomočjo sondaže in mikroskopiranja. Trta je sorte žametna črnina.

Dolga tradicija vinogradništva in vinarstva na Slovenskem je pripomogla k temu, da kljub majhnim površinam pridelujemo ene najkakovostnejših vin na svetu. Slovenska vina pobirajo medalje na vseh pomembnih vinskih sejmih po svetu. Za tem se skriva izredno veliko znanja, trdega dela in tudi ljubezni. Včasih so rekli, da trta potrebuje za dobro uspevanje senco. Senco  moža. To pomeni, da je v vinogradu vse leto veliko dela.

OPOZORILO

Opozorila tokrat nimam. Jejte grozdje, ker je res zdravo in koristi vsem. Po možnosti izberite neškropljeno. Najbolj nam koristi jeseni, ko je zrelo. Pozimi pa raje kot grozdje iz hladilnic zobamo rozine ali jemo drugo sadje in zelenjavo, ki je takrat na voljo.

Revija Janašt. 40, 4.10.2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste