Nasveti

Potrebujete motivacijo?

jk
28. 1. 2022, 00.05
Posodobljeno: 28. 1. 2022, 00.13
Deli članek:

Zima je sicer lepa na svoj način, vendar nam pogosto jemlje voljo do športa in gibanja v naravi. Pa ga prav zdaj najbolj potrebujemo. Redno gibanje na svežem zraku je ena najpreprostejših, pa tudi najzanesljivejših metod, da se izognemo primežu zimske žalobnosti. Potrebujete nekaj namigov za motivacijo?

Shuttestock
Redno gibanje na svežem zraku je ena najpreprostejših metod, da se izognemo primežu zimske žalobnosti.

Prava glasba

Komaj kaj nas tako sproščeno sili v gibanje kot glasba. Sestavimo si glasbeno podlago za telovadbo: zvrst ne igra vloge, tudi njen ritem ne, najpomembneje je, da nam je všeč. Priklopimo se na glasbo, izključimo ves preostali svet in – start!

Ne odnehajmo

Se nam prejšnji teden ni izšlo in smo zamudili trening? Ne, to nikakor ni razlog, da tudi tokrat izostanemo. Nadaljujmo z zasledovanjem svojih ciljev. Vse, kar je vmes, so le manjše motnje, ki ne štejejo. Premagali jih bomo, če si rečemo: Naj bo, ampak zdaj pa zares!

Olajšajmo si odločitev

Smo se odločili, da bomo opravili športni trening zjutraj? Prav – tekaške copate si postavimo kar poleg postelje. Bomo raje opravili trening zvečer? Že zjutraj si pripravimo športno opremo. Še več: vzemimo jo kar s seboj v službo oziroma avto. Manj ko bo ovir, manj bo tudi izgovorov.

Poiščimo svoj razlog

Na vseh področjih življenja je treba praznovati svoje dosežke. Ti so povezani z doseganjem zastavljenih ciljev. Zato je zelo pomembno, da si znamo postaviti cilje. Razlogi za športno aktivnost so zagotovo različni: krepitev zdravja, hujšanje, lepša postava, boljši športni dosežki … Jasno ozavestimo svoj cilj in si ga tudi zapišimo. Vsakokrat, ko gremo trenirat, se spomnimo nanj. Seveda pa mora biti cilj stvaren in dosegljiv, saj nam bo v nasprotnem primeru povzročal frustracijo, namesto da bi nas pozitivno motiviral.

Vadba v družbi

Deljeno zadovoljstvo je dvojno zadovoljstvo. Zato je tudi vadba v skupini boljša, ker težje odpovemo termin. Ob misli na odpoved že vidimo razočarane obraze preostalih članov skupine – kar nam seveda povzroči nelagodje, ker imamo občutek, da smo jih pustili na cedilu. Ta zaveza do drugih nas pogosto prisili v akcijo, za kar nam po končani vadbi nikoli ni žal. V družbi se lahko enkrat na teden odpravite na bližnji hrib, smučat, drsat ..., izbire je tudi v zimskem času več kot dovolj.

Prava športna panoga

Komur se zdi tek dolgočasen, pač ne bo dolgo vztrajal pri njem. Prav tako nima smisla, da se tisti, ki mu je družba v fitnesu odveč, sili s treningom v klubu. Pravo vztrajnost bomo lahko pokazali le, če bomo izbrali najustreznejšo športno panogo zase. Preglejmo ponudbo na tržišču, razmislimo o svojih željah in nagnjenjih ter najdimo nekaj, kar bo v nas prižgalo iskrico strasti. Borilni športi? Krpljanje (hoja po snegu s krpljami)? Zakaj pa ne? Bodimo izvirni, zvesti sebi, namesto modnim trendom.

Praznovanje vmesnih dosežkov

Poleg končnega cilja si zastavimo tudi čisto konkretne vmesne cilje in si vsakokrat, ko jih dosežemo, privoščimo nagrado. To je lahko udoben večer na kavču z gledanjem priljubljenih nanizank. Domači velnes. Vsekakor nekaj, kar nam je v zabavo in veselje!

Vloga interneta

Medmrežje je polno videov, katerih namen je, da nas motivirajo za šport. Oglejmo si jih, izberimo pravega zase in prisluhnimo zgodbam ljudi z vsega sveta, ki nam lahko pomagajo najti dodaten zagon za šport. Vtipkajmo nekaj ustreznih gesel in znašli se bomo v družbi enako zagnanih športnih navdušencev.

Primerna oprema je pomembna

Nova športna oblačila lahko naredijo veliko razliko. Morda je za začetek dovolj, da nase navlečemo staro majico in pajkice, a po prvih pravih športnih dosežkih se nagradimo z lepo, barvno usklajeno športno opremo po svojem okusu. In naenkrat bo športanje tudi estetsko doživetje. No, pozimi navsezadnje niti ne gre za to, temveč morajo biti zimska športna oblačila predvsem, dovolj topla, a hkrati toliko zračna, da se tudi med gibanjem v njih ne pregrevamo.

Bodimo disciplinirani

Seveda ni lahko, ljudje imamo pač svoje šibkosti in včasih volja popusti. A bodimo strogi s seboj, včasih se je k aktivnosti pač treba prisiliti. Kmalu bo lažje, kajti krize so značilne predvsem za začetke, v nadaljevanju pa z uspehi raste tudi motiviranost.

Zavejmo se dobrega počutja

Po opravljeni vadbi smo preznojeni, srce nam hitreje bije, mišice skorajda gorijo – zdi se kot opis slabega počutja, a to preprosto ni res. Zadovoljstvo, ki ga občutimo, ko opravimo naporen trening, je neizmerno. In zraven sodi tudi kanec ponosa! Zasluženo, zato si dovolimo uživati v prijetnem in zadovoljnem občutku po treningu.

Zdrava prehrana

Za naporne treninge potrebujemo moč. Ta izhaja iz prehrane – podkrepimo svoje športne napore z zdravo in uravnoteženo prehrano: sadjem, zelenjavo in obilo tekočine.

Beležimo dosežke

Najdimo svoj način, kako bomo beležili dosežke in sledili svojemu napredku. Nikar se ne zanašajmo samo na svoj spomin – zapisujmo  jih v temu namenjene aplikacije,  beležko, kakor nam je pač ljubo. V vsakem primeru nam bo v zadovoljstvo, ko bomo lahko sledili svojemu očitnemu napredku.

Dovolj spanca

Počitek je pomemben del športnega življenja. Če želimo na treningu dati vse od sebe, moramo biti spočiti. Naš spanec naj bo globok in brez zunanjih motenj – izključimo televizor in mobilni telefon ter poskrbimo za trdno temo v spalnici. 

Revija Jana št. 4, 25.1.2022

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan