Nasveti

Recepti za srečo

jk
18. 10. 2021, 22.00
Deli članek:

Sreča je kot začimba, ki sama po sebi ni jed, a brez nje noben obrok ne tekne zares dobro. Po različnih koncih sveta kljub izmuzljivosti njene definicije poznajo za zadovoljstvo v življenju čisto posebno besedo, v katero skušajo ujeti vse tisto neulovljivo, kar nas osrečuje … Vsaka izmed njih predstavlja vsaj enega od mnogih obrazov sreče.

zarja jana
Recepti za srečo

Liming (Trinidad): uživajmo v brezdelju

V besedi liming je strnjena čudovita izkušnja brezdelja. Brezdelje nikakor ni preprosta lenoba, ampak nič lahka zmožnost, da se prepustimo trenutku, ne delamo načrtov ter se svobodno prepustimo toku dogodkov. Zveni preprosto, a je takšno sposobnost preprostega bivanja zelo težko uresničiti. Naše misli so nenehno v teku, telo hoče delovati, olja dolivajo še naše želje in strahovi – vse to so kremplji, ki nas ne spustijo zlahka iz primeža. Še najmanjše zlo je, če imamo zaradi brezdelja le slabo vest. V tem primeru si moramo samo dopovedati, da brezdelje ni lenoba. Gre za liming – umetnost prepuščanja brezdelju, ko preprosto ne počnemo nič!

Hakuna matata (Vzhodna Afrika): zaskrbljenost ne rešuje ničesar 

Beseda izhaja iz svahilija, v dobesednem prevodu pa pomeni: nobenih težav, nobenih skrbi. Seveda nas vsak trenutek skrbi vsaj kakšna malenkost, morda nas je potiho česa strah ali pa se v sebi zaradi nečesa jezimo. A kako pogosto se nam čez čas to zdijo nepomembne malenkosti. Po zgledu življenjskega mota hakuna matata se raje naučimo brzdati svojo zaskrbljenost in črnogledost, saj ničesar ne rešujeta. Dosežeta le to, da so naše misli mračne, sreča pa nekaj zelo oddaljenega. Bodimo nekoliko lahkotnejši, ne jemljimo si vsega preveč k srcu ter uživajmo v dobrih stvareh, ki nam jih ponuja dani trenutek.

Kefi (Grčija): najdite razlog za praznovanje

Prazniki so za to, da se jih praznuje. Komajda kdo zna to bolje od Grkov. Znani so po tem, da veliko in radi praznujejo, tudi drobne stvari. Zanje je to čas za glasbo, ples, dobro voljo, veselje, smeh …, celo med domačimi štirimi stenami se znajo dodobra razigrati. Kefi na dolgo pomeni, da nikar ne dovolimo, da bi nas vsakodnevne težave preobtežile, raje poskrbimo za to, da vsak dan najdemo razlog za praznovanje. Dovolj je že majhna hvaležnost za drobcene utrinke sreče. Tudi zgolj prijeten pogovor s prijatelji je lahko razlog za veselje in dobro voljo – medtem ko, denimo, pralni stroj pridno vrti boben. Sreča je v majhnih stvareh.

Lagom (Švedska): ujemite pravo mero

Severnjaki so umirjeni in tudi pomen besede lagom je temu ustrezen: ravno prav. Le kje je tu sreča? Brez skrbi, prav umetnost iskanja zlate sredine in prave mere je ena izmed najzanesljivejših poti k sreči. Za večino to pomeni že, da ne pozabimo poleg dela na sprostitev. Prav tako pa pomeni neko brzdanje želja: ni treba, da si želimo zmeraj več, ampak da znamo biti zadovoljni s tem, kar imamo. Lagom brzda našo željo po nenehnem nizanju zmag, saj nas uči, da moramo včasih samo preprosto znati sprejeti poraz, ker je tudi to del življenja.

Aloha (Havaji): ohranjajmo medsebojno povezanost

Aloha je pozdrav, ki si ga namenjajo na sončnih Havajih. S tem drug drugega spominjajo na to, kaj je najpomembnejše v življenju: ljubezen ter složnost in medsebojna povezanost. Prijateljstva in vse vrste odnosov moramo gojiti kot nekaj najdragocenejšega. Aloha nas opozarja, da skušajmo čim več narediti za druge: poskrbimo za bolnega soseda, čim prej poiščimo pot sprave, če smo se sprli s prijateljico, saj se prepad med sprtima človekoma veča in hitro lahko postane nepremostljiv. Sreča je, če znamo v drugih zmeraj videti in poiskati tisto, kar je v njih dobrega. In ne pozabimo: že nasmešek lahko naredi mali čudež.

Hygge (Danska): skrivnost občutenja udobja

Življenjski moto, ki ga ubeseduje danski izraz hygge, nas umešča v krog družine in prijateljev, saj je to okolje, v katerem poteka nenehno dajanje in prejemanje. Za Dance je pomembno, da si dom uredijo čim udobneje, pri čemer posvečajo posebno pozornost drobnarijam. Njihova domovanja so polna spominkov, ki ohranjajo spomin na lepe dogodke in čase ter ljube osebe. Vendar to ne pomeni, da se na policah valjajo predmeti, ker so pač obležali tam po zadnjem dopustu. Danci radi sortirajo svoje spominke in s tem oživljajo prijetne spomine. Pomen besede hygge pa vključuje tudi možnost, da se določenih spominov znebimo in s tem naredimo prostor za nova doživetja. In ne pozabimo: vrata danskih domov so zmeraj odprta za najbližje prijatelje in ljube ljudi. Tudi z njimi vstopa v dom hygge.

Ikigai (Japonska): poiščimo globlji smisel v vsakdanjih dejanjih

Kadarkoli želimo drugim narediti kaj dobrega, je pomembno, da nas pri tem vodi naše lastno veselje. Tudi način, kako si služimo denar za življenje, naj nam prinaša zadovoljstvo, kajti denar, ki ga prislužimo s slabo voljo, nam ne bo mogel zagotoviti pristnega zadovoljstva. Ikigai daje vsakršnemu početju neki globlji smisel, pa čeprav gre za povsem vsakodnevna dejanja. Japonci so pregovorno marljivi, saj verjamejo, da ni prav, če čas kar preprosto brzi mimo. Izgubljanje časa v človeku vzbuja določeno praznino in občutek neuresničenosti. Pa saj tudi na zahodu pravimo, da je čas zlato. Res je: čas je dragocenost predvsem zato, ker ga napolnimo s pomenom in vsebino. Ikigai nas ob tem uči, da vsakršno početje prinaša več sreče, če z njim bogatimo lastno ali tuje življenje. V tem smislu je tudi čiščenje stanovanja napor, ki oplemeniten  z miselnostjo ikigai prinaša estetsko ugodje in zadovoljstvo. (jk)

Zarja Jana, št. 42, 19.10. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan