Že zaradi toplejših dni je priporočljivo, da telesu zagotovimo dovolj tekočine. Dobra novica pa je, da bo tako tudi hujšanje preprostejše. Univerza v Washingtonu je povezavi med hujšanjem in hidracijo telesa posvetila celotno strokovno raziskavo: rezultati jasno kažejo, da je voda zelo pomembna za nemoten proces presnove v telesu, kar je tudi osnova za zgorevanje maščob. Ne samo pitje vode, tudi uživanje sadja in zelenjave, ki je bogato z njo, je izredno koristno. Prav voda namreč navda z dolgotrajnim občutkom sitosti, če jo zaužijemo v kombinaciji z beljakovinami in balastnimi snovmi. Živila z visokim deležem vode izboljšujejo proces obnavljanja celic, zmanjšujejo negativen učinek prostih radikalov in regenerirajo.
Vsi po lubenico!
Vodilni sadež, ki vsebuje veliko vode, je lubenica, in sicer ima v sadnem mesu kar 94 odstotkov vode. Vsebuje tudi veliko kalija in vitamina C, ima prav malo kalorij in kratkoverižnih ogljikovih hidratov, ki jih naš organizem pretvarja v sladkor, zato je izvrstna za shujševalno dieto. Da pa se je ne naveličamo prehitro, smo zbrali nekaj okusnih receptov. Videli boste, da je lubenica res vsestransko uporabna.
TABELA:
Z vodo najbogatejši sadeži
Lubenica 94,4 odstotka
Limeta 91,1 odstotka
Jagode 91 odstotkov
Grenivka 90,5 odstotka
Papaja 88 odstotkov
Breskev 87,5 odstotka
Ananas 87 odstotkov
Maline 87 odstotkov
Nektarine 86,8 odstotka
Pomaranče 85,7 odstotka
Marelice 85,3 odstotka
Borovnice 85 odstotkov
Robide 84,7 odstotka
Kivi 84,2 odstotka
Jabolko 84 odstotkov
Hruška 84 odstotkov
Slive 83,7 odstotka
RECEPTI
Količine, navedene v receptih, zadostujejo za eno osebo.
Piščanec z metino gremolato
175 g piščančjega fileja popivnamo do suhega, posolimo in popopramo ter zlato rumeno popečemo na žlički vročega olja. Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz ponve in počakamo, da se ohladi. ¼ lubenice razrežemo na koščke in zmešamo z ohlajenim mesom. Za gremolato zmeljemo 25 g mandljev ter dodamo po prgišče drobno sesekljanih metinih in bazilikinih listov. Primešamo sok pol limone in nastrgano lupinico pol limone. V posebni posodi razdrobimo 75 g fete, dodamo 50 g kisle smetane in žličko limoninega soka. Zmešamo in dodamo še strok česna, ki smo ga stisnili ali na drobno sesekljali. Po okusu posolimo in popopramo. Meso in lubenico damo na krožnik, prelijemo z gremolato in čez potresemo še feto. Zraven postrežemo rezino polnozrnatega kruha s semeni.
Kalorična vrednost: 670 kcal
Solata z lubenico na žaru
Očistimo 50 g rukole in popivnamo do suhega. 200 g lubenice razrežemo na trikotnike. Za solatni preliv zmešamo 1–2 žlici temnega balzamičnega kisa, žličko gorčice v semenih, žličko javorovega sirupa in brizg limoninega soka. Dobro zmešamo, nato dodamo še 1–2 žlički oljčnega olja ter sol in poper po okusu. Lubenico na hitro z obeh strani popečemo na žaru in postavimo na posteljico iz rukole. Po želji lahko dodamo še tri tanke rezine zorjene šunke in eno pest nadrobljene fete. Prelijemo z balzamičnim solatnim prelivom, zraven pa postrežemo svežo bageto.
Kalorična vrednost: 330 kcal
Solata s kvinojo in lubenico
50 g kvinoje skuhamo po navodilih proizvajalca. 2 solatni kumari narežemo na kolobarčke, rdečo čebulo pa na obročke. ¼ lubenice razrežemo na koščke. Vse sestavine premešamo.
Nastrgamo lupino pol limete, dodamo sok pol limete, 2 žlici jogurta, žlico oljčnega olja in pol žličke medu. Zmešamo, dodamo še sol in poper. Sesekljamo dve vejici mete in 3 vejice koriandra. Solato postrežemo na krožniku, čez nadrobimo 40 g fete, prelijemo s prelivom in potresemo z zelišči.
Kalorična vrednost: 490 kcal
Osvežilni napitek z lubenico in jagodami
350 g lubenice razrežimo na koščke, očistimo 125 g jagod. Lubenico in jagode damo za najmanj 3 ure v hladilnik. Lupino pol limete nastrgamo in iztisnemo sok pol limete. Ukašimo lubenico, jagode in limetino lupinico. Dodamo limetin sok in natočimo v kozarec. (jk)
Kalorična vrednost: 150 kcal