Nasveti

Naša pubertetnica kar naprej loputa z vrati

Eva Hrovat Kuhar
21. 7. 2021, 22.00
Deli članek:

V stiski sem se znašla, ker se mi zdi, da sploh nisem več kos svoji vlogi. Starejša hčerka je prešla puberteto, da skoraj nismo opazili, ravnokar je dopolnila 18 let. Je ljubezniva, pripravljena pomagati, ni prepirljiva in tudi nikoli ni bila. Točno ve, kaj želi v življenju početi, odločila se je za medicino, za kar je po moji oceni precej nadarjena. V šoli ni imela nikakršnih težav, nič je ni bilo treba priganjati k učenju, vsega se je lotila sama, ob tem je tudi trenirala ples in ga še. Sposobna se je vživljati v druge in je sočutna, zato se nam vsem zdi, da ji je medicina pisana na kožo. Mlajša, zdaj je končala deveti razred, je čisto drugačna. Kar naprej se zadira na vse nas, nič ji ni prav, ljubezniva in skrbna je le do svojih prijateljic, med katerimi je zelo priljubljena, to moram priznati. V šoli je sicer uspešna, doma pa, kadar ji kaj ne paše, močno loputa z vrati in v sobi na ves glas navije svojo muziko. Res ne vem, kako naj ravnam z njo, tega prej nisem bila vajena. Barbara

Jaka Koren
Svetuje Eva Hrovat Kuhar

Vaša starejša hčerka je bolj izjema kot pravilo

Verjamem, da ste si predstavljali, da bo mlajša prav taka, pa ste se ušteli, ampak moram vam povedati, da je njeno obnašanje staršem pubertetnikov bolj poznano. To je obdobje, ko v mladostnikih vse vre, ne znajo se še umestiti v svet skoraj odraslih, veliko stvari jih bega, in to jih navdaja s precejšnjo tesnobo, ki v njih brbota in se potem izrazi z nepredvidljivimi izbruhi.

Morda pa je mlajša ljubosumna na starejšo?

Posluša, kako jo imate vsi za krasno, pozitivno in oh in sploh, že vaš opis je tak. Otroci se po temperamentu in osebnosti precej razlikujejo, nekaj prinesejo s seboj na svet, močno pa jih oblikuje tudi okolje, v katerem rastejo in se razvijajo. Vaša mlajša hčerka deluje samozavestno, v sebi pa je polna dvomov, kot da izgublja sposobnost realnega razmišljanja in da se zaletava z glavo v zid.

Pubertetniki povezujejo svoj upor s hrupom

V puberteti se da z mladostnikom sicer že ogromno pogovoriti, a kaj ko se ti pogovori pogosto končajo burno, s hrupnim merjenjem moči. In s pogosto zaloputnjenimi vrati … Treskanje z vrati je v puberteti izjemno pogosto in seveda izjemno moteče. Najbrž niste v stiski le vi, ampak vsa družina, saj ni prijetno poslušati nenehnega treskanja in spremljati besnih odhodov iz sobe, prav tako ni prijetno razbijanje bučne glasbe.

Sneta vrata

Naj vam opišem primer, ki je zelo radikalen in ni izmišljen. V neki družini je pubertetnik reagiral zelo podobno. Kadar mu kaj ni bilo všeč, je loputal z vrati do onemoglosti, tako da je bil oplesk nad okvirom vrat vidno poškodovan. Starša sta že obupala, nič ni zaleglo, pa mu je oče v besu zagrozil, da mu bo ob naslednjem tresku snel vrata. Seveda ni resno mislil, po pogovoru z ženo pa sta se odločila, da to sploh ne bi bilo slabo, saj sin njunih pritožb nikakor ni jemal resno. Kaj je sledilo? Naslednji tresk. In kaj potem? Sneta vrata, dobesedno. Oče jih je mirno odstranil in pospravil v garažo. Fant je bil čisto iz sebe, seveda prej grožnjam ni verjel, zdaj ni mogel več pobegniti v svojo sobo. Izid? Dogovor o obnašanju. Postavljeni so mu bili nekateri pogoji. Ob vsakem loputanju se bodo vrata za določen čas preselila v garažo. Fant mora popraviti poškodovan obod vrat in ga prebarvati, material mora nabaviti s svojo žepnino, oče pa mu bo pri izvedbi del stal ob strani in pomagal. In, ne boste verjeli, obneslo se je. Seveda fant posledic ni sprejel z navdušenjem, a jih je, in to je najpomembneje.

Posledice načrtujte

Z možem se dogovorita, kaj bosta tolerirala, česa pa nikakor ne, ob tem se dogovorita tudi za posledice, ki jih bo posamezno vedenje imelo. In se potem tega držita. Posledice morajo biti logične, povezane s storjenim. To vam bo prihranilo grožnje z neprimernimi posledicami. Kadar ste besni, namreč včasih rečete kaj, česar sploh ne mislite. V takih primerih pogosto grozite s posledicami, ki niso izvedljive – ali so prehude ali pa jih vi osebno ne zmorete.

Vaša naloga je, da mlajši hčerki pomagate usmerjati to notranje vrenje

Če ste vznemirjeni, se to prenaša na vse. Kadar na besne izbruhe besno odgovarjate, s tem ne dosežete prav nič – čeprav je to človeško in po eni strani razumljivo. Bes plamti in ga je težko nadzorovati, razplamteva se vedno bolj in težko ga je spet spraviti pod kontrolo. S tem hčerka le dobi sporočilo, da je bes normalen odziv, kadar je nekdo prizadet. Od vas potrebuje mirno vodenje. Nič ne škodi, če vidi, da ste jezni, je pa nujno to jezo razložiti. In jo usmerjati, kako lahko ona svojo preusmeri, kaj lahko naredi, kadar je jezna.

Pomaga izgrajevanje dobrega odnosa

Povabite jo na pogovor, izkoristite kakšne trenutke, ko se res imate dobro, ko uživate drug ob drugem, in takrat nevsiljivo vpletite teme, o katerih se res želite pogovoriti, v takih primerih bo vaša pubertetnica bistveno bolj odprta in odzivna. Pohvalite njene dobre plati in se izogibajte stalnih primerjav s starejšo. Načrtujte, kaj ji želite sporočiti, in izogibajte se pridig. Povejte ji, na primer, naj za poslušanje glasbe uporabi slušalke – vsem bo odleglo. Srečno!

Eva

Zarja Jana, št. 29, 20.7. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov