Nasveti

Pasti hitrega pospravljanja

Sanja Lončar
11. 1. 2021, 23.05
Deli članek:

Zarja Jana
Zakaj še ni čas za diete in razstrupljanje

Kljub temu da miza tokrat ni bila preobilno obložena, ugotavljam, da mi je ta korona naložila kar nekaj dodatnih kilogramov. Zato sem se odločila leto začeti z očiščevalno kuro. Premišljujem, ali je bolje narediti post s sokovi ali le s čistimi juhicami. Juhice mi bolj dišijo, ker bi se mi verjetno bolj prileglo kaj toplega. Po drugi strani vem, da vsebujejo zelenjavni sokovi več koristnih snovi. Z veseljem bi prebrala tudi vaše mnenje – kakšno obliko razstrupljevalne diete priporočate.

Antonija KČe ste se že kdaj lotili velikega pospravljanja hiše, zagotovo veste, da ko iz predalov in omar spraznite vso kramo, je soba v nekem trenutku povsem neprehodna in je nered videti večji kot pred začetkom čistilne akcije.

Povsem enako velja za proces velikega pospravljanja v telesu. Če je razstrupljanje, očiščevalna kura ali hitro hujšanje na seznamu vaših novoletnih zaobljub, vas moram opozoriti, da se dobri nameni lahko hitro sprevržejo v še večjo težavo, če se tega ne boste lotili s pravšnjo mero previdnosti.

Vse ima svoj čas

Ni naključje, da je obdobje velikih postov, ne glede na religijo, vedno v obdobju od pomladi do zime, ne pa tudi med zimo.

Naše telo v tem zimskem času deluje na upočasnjenih obratih. Metabolizem je na minimumu. Limfa se (tudi zato, ker smo veliko več v zaprtih prostorih) premika počasneje. Trenutno uporabljamo že zadnje ostanke zalog vitamina D in številnih rudnin, ki so zelo pomembne tudi za procese razstrupljanja.

Razstrupljevalni organi v tem obdobju dosežejo svojo najnižjo točko in si zagotovo za novo leto niso zaželeli, da boste od njih že januarja zahtevali še več.

Predstavljajte si naše izčrpane zdravstvene delavce, ki komaj shajajo pod obremenitvami, potem pa pride nov direktor in zahteva, da se lotijo še reorganizacije oddelka in velikega pospravljanja dokumentacije. Imejte to prispodobo pred očmi, ko se odločate, koliko dodatnega dela želite naložiti svojim jetrom, ki so že sedaj na robu svojih zmogljivosti.

Tako kot morajo srfarji počakati val, moramo tudi mi počakati, da dobimo »veter v jadra«, in to bo takrat, ko se približa enakonočje, ko se energije v naravi premaknejo in iz procesov kristalizacije preidemo v tako imenovani princip delovanja Merkurja. (S temi besedami so spremembe prevladujočih energij v naravi opisovali že alkimisti, sedaj pa te procese preučuje in potrjuje tudi biodinamika).

No, ni vam treba biti biodinamik ali alkimist, da tudi sami opazite, kako trenutno vse miruje, od marca naprej pa začne poganjati na vso moč. Ste se kdaj vprašali, kakšna gromozanska energija je potrebna, da skalijo vsa ta speča semena, da poženejo milijarde novih listov, da trave začnejo rasti? Takrat, ko vse prekipeva od energije, ponavadi tudi nas zasrbijo prsti, da se lotimo pospravljanja, pomivanja oken, obnovitvenih del. In takrat je pravi trenutek tudi za veliko pospravljanje v telesu, ki ga bomo opravili z manj mučenja in porabljene energije, kot če bi se ga lotili sedaj.

Negujte, ne izčrpavajte!

Telo bo seveda zelo veselo, če mu prihranimo obremenitve, ki jih prinašajo oksidirana hrana, sladkorji, alkohol in neprespane noči. Bodite prijazni do sebe in, seveda, pocrkljajte organizem z dobrimi hranili. Poskrbite, da vaša podpora ne preraste v izčrpavanje. 

Ohranjanje normalne ravni vitamina D, C, magnezija, cinka je v teh časih ključno za nemoteno delovanje imunskega sistema in še posebej za obrambo naših dihal pred vdorom respiratornih virusov.

Kaj je narobe z dietami?

Izvorno ta beseda pomeni način prehranjevanja. V glavah večine ljudi (posebej žensk) pa pomeni nekaj, kar počnemo, da bi shujšali.

Če »nas je preveč«, želimo, da telo samo »poje« obloge, ki jih je naredilo. Da se to zgodi, mora raztopiti in odpreti veliko snovi, ki so zdaj »zapečene« v naših tkivih. Posebej naše maščobne obloge, ki se jih najprej želimo znebiti, hranijo tudi največ strupov, ki so se desetletja nalagali v našem telesu. Ni načina, da bi kar izhlapeli – morajo se razkrojiti in potem skozi naše telesne tekočine in organe razstrupljanja (jetra, ledvice ...) predelati ter izločiti iz telesa.

Veliko študij dokazuje, kako škodljivo je za doječe matere, da poskušajo urediti svojo postavo v času, ko še dojijo. Strupi, ki so desetletja spali v njihovih maščobah, takrat preidejo v mleko in jih bo zaužil dojenček. Sestava mleka, ki so jo analizirali, je naravnost grozljiva in razkriva, kaj vse nosimo v sebi. V mleku mater, ki so hujšale, so identificirali zelo velike količine dioksina, PCB-ja, DDT-ja in številnih drugih nevarnih kemikalij. 

Četudi niste doječa mama, bodo podobne snovi zagotovo preplavile tudi vašo kri in vsaj začasno bo telo pod dodatno obremenitvijo s toksini, kar lahko resno zamaja tudi imunski sistem.

Če ste se kdaj že postili, verjetno že veste, da se po nekaj dneh posta, kljub temu da ne jeste nič in uživate mogoče le kakšen zdrav čaj ali sok, pojavijo obloge v ustih, močan zadah, smrdeč pot ... Od kod to pride, če ne uživamo nič slabega? Iz raztopljenih starih zalog strupov! Zato je pri postu tako pomembno izvajati klistir, piti veliko vode in se veliko, veliko, velikooooooo gibati na svežem zraku. Brez takšne podpore bomo strupe na enem mestu »raztopili«, a se bodo le »preparkirali« na kakšno drugo mesto v telesu.

Paradoks vsakega razstrupljanja in razkisanja je, da smo v času, ko poteka aktivna faza čiščenja, še veliko bolj zastrupljeni in zakisani kot pred začetkom pospravljanja. Zakisanost pa je odlična podlaga za razvoj številnih patogenih organizmov – tudi virusi jo preprosto obožujejo!

Več v reviji Zarja Jana, št. 2121. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan