Nasveti

Dišeča rešitev ali nova težava?

Sanja Lončar
5. 10. 2020, 22.00
Deli članek:

Prebrala sem, da si lahko proti virusom pomagam z eteričnimi olji. Na spletu ponujajo tudi posebne protivirusne mešanice. Ne vem pa, ali bi to res pomagalo in kako se znajti med vsemi temi ponudbami. Olga iz Radovljice Katera eterična olja bi priporočali za uživanje, vtiranje ali vdihavanje? Slišala sem, da to zelo pomaga proti virusom, a ne vem, katera naj izberem. Mima

zarja Jana
...

Korona je prinesla tudi marsikateri pozitiven premik v smeri iskanja naravnih rešitev. Mnogi so odkrili, da eterična olja niso namenjena le izdelavi parfumov. Potem ko smo se nasitili ali naveličali razkužil oziroma se prepojili z njimi, odkrivamo, da se lahko veliko elegantneje obranimo patogenov v zraku tudi z eteričnimi olji. Uporabljajo jih v mnogih domovih za starejše, v pisarnah, sejnih sobah, čakalnicah ... Tudi sama si na predavanjih vedno nakapam nekaj kapljic na oblačila in tako ustvarim dišeč oblak, ki je moja nevidna bariera pred »kužnim« zrakom iz okolja.

Večina eteričnih olj ima odličen protimikrobni potencial. Nekatera pa imajo tudi »debel dosje« dokazanih učinkov proti virusom in bakterijam. Delno je učinkovitost posledica visokih svetlobnih valovanj, ki preprosto ustvarjajo pogoje, v katerih patogeni nimajo pogojev za razmnoževanje. Drugi del moči pa izvira iz izjemno koncentriranih učinkovin, ki jih je težko primerjati z rastlinami, iz katerih so narejene. Da si lažje predstavljate, kako koncentrirana je vsaka kapljica: za deset mililitrov eteričnega olja potrebujemo 62 kilogramov listov melise ali 33 kilogramov cvetnih listov vrtnic ali devet kilogramov pomarančnih lupin.

Velika moč zahteva tudi veliko znanja. Preden sploh pogledamo, kako se znajti v ponudbi, je pomembno, da veste, da gre za močno orožje, ki ga ne smemo uporabljati vsevprek. Površnost nas lahko veliko stane. Posebej če jih mislimo uživati. Tovrstna uporaba je lahko zelo tvegana in jo na vso moč odsvetujem. Hkrati je oralno uživanje povsem nepotrebno, saj večji del učinkovin pride v našo kri tudi z vdihavanjem in jih v krvi lahko izmerijo že v nekaj sekundah. Tudi nanašanje na kožo ni brez tveganja, saj lahko mnoga olja zaradi svoje koncentracije učinkovin sprožijo burne odzive in močno nadražijo kožo. Zato vsem priporočam, da eterična olja inhalirajo iz zraka. Le tista, ki so registrirana tudi za aromatiziranje hrane, lahko –  močno razredčena v medu, olju ali drugem, tudi zaužijemo.

Velike moči in velike prevare. Skoraj ne mine dan, da me ne bo kdo vprašal, katera eterična olja priporočam. Odgovor je preprost – pristna, neponarejena, kakovostna in ekološko certificirana. Na trgu jih je vse več, vendar je tudi vse več tistih, ki naštetih pogojev ne izpolnjujejo, a zaradi velikih denarnih vložkov delujejo, kot da jih.

Kako se ponarejajo eterična olja. Sodobna tehnologija omogoča tudi takšne »nečednosti«, ki jih pred nekaj desetletji ne bi bilo možno izvajati. Odkar svet obstaja, želijo trgovci za svoje blago dobiti čim več in ustvariti čim večjo razliko med ceno, ki so jo plačali, in zneskom, za katerega so nekaj prodali. Manj kupec ve, kaj kupuje, večji so zaslužki.

Več v reviji Zarja Jana št. 40, 6. 10. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!