Nasveti

Vitamin D in drugi varuhi našega zdravja

Sanja Lončar
21. 9. 2020, 22.13
Posodobljeno: 21. 9. 2020, 22.19
Deli članek:

Zarja Jana
Kako napolniti shrambe varovalnih snovi v telesu

Ker si ne morem privoščiti izpada dela, premišljujem, kaj še lahko storim, da okrepim zdravje. Kako to narediti? Vem, da ste o tem že pisali (hvala Zarji Jani za takšne koristne prispevke). A želela bi več informacij o tem, katere vitamine bi bilo smotrno jemati, še posebej me zanima, ali je smotrno jemati vitamin D, kakšen in v kakšnih odmerkih. So kakšni stranski učinki, na katere bi morala biti pozorna? Zelo vam bom hvaležna za odgovore. Majda

Pri vitaminih velja pravilo verige – njeno moč merimo z najšibkejšim členom. Pri vitaminih pač najbolj čutimo tisto, kar nam manjka.

Ko se odločamo, kaj dodati, moramo izhajati iz tega, kar trenutno imamo. Jesen je praviloma čas žetve, ko je sveže in zdrave hrane dovolj. Zato ob normalni prehrani lahko pričakujemo, da je v našem telesu še vedno dovolj vitaminov C, A, B ... Odvisno od tega, koliko smo bili poleti na soncu, verjetno tudi zaloge vitamina D niso povsem prazne.

A karkoli imamo zdaj, bo tega verjetno v nadaljevanju jeseni čedalje manj. In zato je dobro že sedaj pomagati telesu pri ohranjanju optimalne ravni hranil, ki jih potrebuje za nemoteno izvajanje številnih procesov.

Ljudje nismo enaki in nimamo enake porabe vseh hranil. Tisti, ki so bolj pod stresom, zagotovo »pokurijo« več vitaminov B od tistih, ki jim kortizol ne divja po telesu.

Tisti, ki premalo spijo ali spijo slabo in ob nepravih urah, bodo veliko prej porabili svoje zaloge vitaminov kot osebe, ki si znajo privoščiti krepčilni spanec. Slabo spanje namreč močno ovira očiščevalne procese, ki bi morali potekati med globokim spancem, zato ostajajo tkiva zapacana in zakisana, jetra pa dodatno obremenjena. Takšno kaotično stanje poskuša telo urejati z angažiranjem zalog, zato morajo jetra delati nadure in ob tem pokuriti številne vitaminske prihranke.

Tudi druge oblike porabe se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Te dni, ko je videti, da vsak Slovenec želi posnemati Rogliča in Pogačarja, z okna gledam skoraj nepretrgane kolone kolesarjev, ki gonijo svoja kolesa na bližnji hrib. Do štirih so očitno bili v službi, potem pa se od petih naprej začne tour na naših cestah. Takrat, ko bi moralo telo počasi preklopiti v umiritev in ko bi raven kortizola morala začeti upadati, da lahko začne telo izločati melatonin, ki ga potrebujemo za regeneracijo in dober spanec, bodo vsi ti športni navdušenci iz svojih nadledvičnih žlez iztisnili še en odmerek adrenalina in kortizola. Res je, da se bodo zaradi tega počutili polni energije, vendar pozabljajo, da so v enem dnevu porabili energije in hranil za dva.

Kljub temu da ste majhna skupina, je nemogoče svetovati, kaj bi bilo dobro za vse. Natančno oceno o stanju in potrebah lahko dajo številne dopolnilne metode – krvni testi, bioresonanca, oligomineralni testi in podobno. S takšnimi metodami je hkrati možno preveriti ustrezno izbiro in obliko prehranskih dopolnil, ki najbolj ustrezajo posamezniku. Eni namreč lažje resorbirajo dodatke v obliki tekočin, drugi v obliki kapsul.

Če pa se lotevate krepitve zdravja brez natančnega poznavanja začetnega stanja, morate upoštevati nekaj več varnostnih priporočil.

Naravno ali sintezno?

Večina vitaminov in rudnin na trgu je sintezno pridobljena.

Biorazpoložljivost?

Količina vitamina, ki je navedena na ovojnini, še ne pove, koliko ga bo lahko vaše telo izkoristilo. Ni pripravka, ki bi ga lahko uporabili stoodstotno. Je pa velika razlika, ali ga bomo izkoristili nekaj odstotkov, nekaj deset ali 70 odstotkov ...

Od česa je to odvisno, sprašujete? Predvsem od oblike pripravka.

Vitamini so res esencialne snovi, ki jih telo samo ne more pridelati, toda nobenega med njimi ne moremo uporabiti čisto direktno brez malo procesiranja in dodelave. In ker so nekateri težji za prepakiranje in dodelavo, prihaja do takšnih razlik pri izkoriščanju zakladov, ki smo jih zaužili. Pri vitaminih, ki so topni v vodi (C, B), bomo presežno količino splaknili in se jih v telesu praviloma ne bo kopičilo več, kot potrebujemo.

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 22. 9. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan