Nasveti

NNNP (namigi, nasveti, navodila, prebliski)

Lara Jelen
24. 3. 2020, 22.29
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 22.35
Deli članek:

Koristne informacije, uporabni nasveti ... Takšni, ki nam bodo pomagali preživeti preizkušnjo življenja v času koronavirusa.

Zarja Jana
Koristni nasveti v času korone

Knjige iz varnega zavetja doma. Zaradi epidemije novega koronavirusa so vse knjižnice po Sloveniji do nadaljnjega zaprle svoja vrata. Bralci kljub temu niso ostali brez užitkov, le da so se med branjem preselili v drugo dimenzijo, med e-knjige. Dostop do kakovostnega čtiva omogoča  BIBLOS, največja spletna knjižnica in knjigarna pri nas, kjer lahko kupujemo in si izposojamo knjige 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda si lahko knjige, če jih nismo uspeli prebrati, izposodimo ponovno. 

Brezplačne gledališke predstave na spletu. Vid Valič je te dni svoje sledilce razveselil z obvestilom, da si lahko njegovo predstavo Tvoj bodoči bivši mož brezplačno in v celoti ogledamo kar na spletnem portalu Youtube. Gre za avtorsko komedijo, s katero je imel turnejo po vsej Sloveniji. V njej se med drugim sprašuje, zakaj toliko parov živi na koruzi in drugih žitih ter zakaj smo romantično poroko zamenjali za višje otroške dodatke in cenejšo šolsko prehrano. Komedija, kjer boste našli koščke svojega življenja. Hvala, Vid, ker širiš smeh in dobro voljo!

Da bo maska primerna za večkratno uporabo. Mikrobiolog Gorazd Pretnar na družabnem omrežju Facebook svetuje, kako poskrbeti, da bo zaščitna maska primerna za večkratno uporabo. Rešitev je parni likalnik. Če masko po vsaki uporabi prelikamo z njim, naj bi bila ponovno uporabna. Tistim, ki se do mask niso mogli dokopati, pa Pretnar toplo priporoča, da si ob morebitnem vstopu v trgovino usta prekrijejo z ruto, šalom ali čim drugim.

Pisma iz karantene. V Inštitutu 8. marec so se odločili, da bodo tistim, ki si to želijo, vsak dan napisali pismo. Zakaj? »Da ne pozabimo, da se je pomembno boriti. In da lahko samo skupaj spremenimo stvari.« V Inštitutu so prepričani, da je nujno, da ostanemo skupnost, še naprej beremo in slišimo drugačne glasove ter se zavedamo, da je drugačen svet mogoč. Zato bodo torej v obdobju karantene pošiljali pisma. V njih bodo predstavljali različne osebe, zgodbe in izkušnje ter opozarjali na to, da so še vedno tu. In da lahko skupaj zahtevamo drugačen svet. 

Bonton za nakupovalce. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vse potrošnike poziva, da pri nakupu nepredpakiranih živil obveznouporabljajo rokavice oziroma prijemalke, da tudi z rokavicami živil ne otipavajo oziroma prebirajo ter da v primeru, ko zaznajo kakršno koli nehigensko ravnanje z živili, o tem obvestijo trgovca. Opozorilo glede higienskega ravnanja velja tudi za sveže sadje in zelenjavo, katerih zrelost potrošniki prevečkrat preverjajo z otipavanjem z nezaščitenimi rokami in ki jih potem vračajo na prodajno mesto.

AMZS zagotavlja pomoč na cesti 24 ur na dan. V AMZS bodo tudi v obdobju spopadanja z epidemijo zagotavljali pomoč na cesti in vleko vozil 24 ur na dan, vse dni v tednu, in sicer ob izvajanju preventivnih ukrepov, s katerimi lahko pomagajo preprečevati širjenje virusa. 

Veljavnost prometnih dovoljenj in zavarovanj podaljšana. Do 16. aprila se ne bodo izvajali tehnični pregledi in drugi postopki v zvezi z registracijo motornih vozil, veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, ki jim vmes poteče veljavnost, pa se podaljša do 16. maja letos.

Kinodvor in Lutkovno gledališče Maribor brezplačno. V Kinodvoru so pripravili program, ki si ga je na spletu mogoče ogledati brezplačno. Začenjajo z omnibusom dokumentarcev Pawła Pawlikowskega. Za podobno potezo so se odločili v Lutkovnem gledališču Maribor, ki so skupaj s Televizijo Maribor omogočili, da si bomo lahko na njihovem programu vsak dan ogledali njihove predstave. Posnetki so dostopni tudi v arhivu MMC RTV Slovenija, med njimi pa boste našli predstave Jakob in mesto, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice in Žogica Marogica. 

Gesta, vredna posnemanja. Pedikerka Vida Ozis iz Centra medicinske pedikure An.nika je prejšnji teden na občinski štab civilne zaščite Šmarje pri Jelšah pripeljala 800 rokavic in 150 medicinskih mask. »To je moja zaloga opreme, ki je trenutno ne potrebujem. Apeliram na vse, ki imajo zaščitno opremo v svojih salonih, ordinacijah in je trenutno ne potrebujejo, naj jo podarijo občinskim štabom civilne zaščite,« je povedala ob predaji. Ganljiva gesta, vredna posnemanja.

Brezplačnih 50 e-knjig. Mladinska knjiga je v svoji spletniknjigarni e-emka ponudila bralcem brezplačen dostopdo 50 e-knjig. Na voljo so knjige za otroke in mladostnike, dobri romani, napete zgodbe, sproščujoče branje in druge knjižne poslastice.

Pomagajmo družinam v stiski. »Ko bo epidemije konec in bo socialna slika pokazala vse svoje zobe, bo naše poslanstvo dobilo pomen, kot ga ni še nikoli. Danes pod pragom revščine živi 45.000 otrok po vsej Sloveniji. Kako bo po epidemiji, si ne znam predstavljati. Bojim se, da veliko huje. Odvisni bomo od pomoči države in vseh državljanov,« pravi Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS. Ker nas otroci in družine sedaj najbolj potrebujejo, na ZPMS zbirajo sredstva za nakup hrane in drugih nujnih sredstev. Denar lahko nakažete na TRR, odprt pri ABANKI: SI56 0510 0801 5645 025, s sklicem 00 13-2020, kodo namena CHAR in namenom nakazila: donacija za hrano za družine.

Revija Zarja Jana št. 12, 23. 3. 2020

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!