Nasveti

Ker je to pot v samopomilovanje in egocentrizem

Melita Berzelak
26. 2. 2020, 22.00
Deli članek:

Vzgoja otrok je tema, pri kateri se rada krešejo mnenja. Kadar se govori o kaznovanju, pa sploh. Janja Urbančič, mentorica za osebno rast, zavestno, avtentično in sočutno starševstvo ter vodja spletnega programa Sočutna akademija, je ena izmed tistih, ki so trdno prepričani, da kaznovanje ni dober vzgojni ukrep. Cilj vzgoje namreč po njenem ni ubogljivost, temveč moralna in osebna odgovornost vsakega posameznika, ki počne neke stvari zato, ker je tako prav, ker si to želi, ker je moralno, ker želi imeti dobre odnose z ljudmi okrog sebe in ne nazadnje, ker želi biti dober človek. Tega otroku ne moremo privzgojiti s kaznovanjem, pravi.

Zarja Jana
Kaznujemo, ko več ne vemo, kako bi postopali, da bi nas otrok upošteval.

Če se hočemo pogovarjati o kaznovanju, moramo najprej razčistiti vprašanje, zakaj starši kaznujejo svoje otroke, meni Janja Urbančič. »Najpomembnejše vodilo pri tem je strah. Strah pred tem, da bi otroci postali razvajeni, neodgovorni, nesamostojni, nespoštljivi in nesočutni. Ta strah je deloma upravičen. Če namreč samo nehamo kaznovati, ne naredimo pa nič drugega, potem se nam lahko zgodi, da preidemo v permisivnost. A obstaja tudi srednja pot, sočutno starševstvo, ki vzgojo vidi kot ljubeče, spoštljivo in hkrati odločno vodstvo, ki pelje v odgovorne, spoštljive ter čustveno in socialno inteligentne odnose,« pojasnjuje.

Sram in krivda poganjata zasvojenosti

Ne samo, zakaj kaznujete, ko vaš otrok naredi kaj narobe, vprašajte se tudi, zakaj je to storil, in to še preden mu zagrozite s kaznijo. Tako se boste dokopali do izvora težave, ki je največkrat fiziološka (lakota, žeja, vroče, mrzlo, utrujenost ...) ali psihološka (potreba po varnosti, ljubljenosti, biti viden, slišan, biti sprejet takšen, kakršen si ...). V naslednjem koraku se vprašajte, zakaj vas je tisto, kar je otrok storil, tako zelo ujezilo. »Otrok s svojim neprimernim vedenjem pogosto budi naša nepredelana občutja. Ko kaznujemo, krivdo za svoja občutja prevalimo na otroka in zamudimo priložnost za osebno rast,« omeni Urbančičeva. Tudi če bi si vaš otrok v danem trenutku še tako zaslužil kazen, pa imejte v mislih, da se bo med kaznovanjem zelo verjetno osredotočil predvsem na svoje občutke in se pomiloval. »Razmišljal bo o tem, kako mu je hudo, ker je kaznovan. Občuti lahko tudi sovraštvo ali jezo do odraslega. Nemalokrat ga ob kaznovanju razjedata krivda in toksični sram, ki lahko globoko zaznamujeta njegovo življenje, saj sram in krivda poganjata zasvojenosti. Kaznovanje torej namesto h krepitvi občutka osebne odgovornosti velikokrat pelje v samopomilovanje in egocentrizem. Namesto na drugega in namesto v rešitve se otrok namreč v času kazni osredotoča predvsem nase in na svojo bolečino.«

Valjenje krivde na druge

»Če otroci vedo, da bodo kaznovani, obstaja večja verjetnost, da bodo prevalili krivdo na drugega, namesto da bi sprejeli odgovornost za svoja dejanja. Kaznovanje torej zmanjšuje verjetnost, da bi se učili prevzemati odgovornost, in ne nasprotno, kot so prepričani mnogi. Otroci, ki se bojijo kazni, večkrat tudi lažejo, da bi se ji izognili. Navsezadnje pa nas kazen oddaljuje od otroka in ruši stik med nami in njim. Stik, bližina oziroma odnos pa so glavni vzgojni element. Otroci, ki čutijo našo bližino, nam zaupajo. Če nam zaupajo, nam po navadi želijo slediti (v njihovih očeh smo tako imenovana pozitivna avtoriteta). Otroci, ki nam ne zaupajo in zato niso povezani z nami, se ravno zato velikokrat vedejo neprimerno, saj ne čutijo osnovne varnosti,« opozarja.

Potlačitev občutkov

Janja še pojasnjuje, da se otroci ob kazni pogosto počutijo manjvredne, nesposobne, imajo občutek, da so slabi kot oseba, da niso dovolj dobri. To še toliko bolj velja pri majhnih otrocih, ki še ne zmorejo ločiti med sabo in svojimi dejanji. 

Več v reviji Zarja Jana št. 8, 25. 2. 2020

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno