Nasveti

Naši družini kroji življenje alkohol

Eva Hrovat Kuhar
9. 12. 2019, 22.00
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 22.30
Deli članek:

Odraščala sem ob alkoholu, pri nas sta pila oba, oče in mama, mama sicer manj. Poročila sem se zelo mlada, ker sem zanosila, še pred 25. letom sva imela že tri otroke. Vedno je rad kaj popil, to je počel že, ko sva se spoznala, a takrat sem bila premalo pozorna na to. Prepričana sem bila, da se bo ob meni spremenil in nehal piti, vendar se to ni zgodilo.

Zarja Jana
Vprašajte Evo

Do nas nikoli ni bil agresiven, kot je bil moj oče. Otroke ima rad, tudi oni so navezani nanj. Vedno pogosteje pri njem zavoham alkohol. Saj ne hodi po gostilnah, pijačo kupuje v trgovini in potem pije doma. In tudi se mu skoraj ne pozna, le en tak čuden pogled dobi, saj ne vem, kako bi to povedala – oči postanejo kar večje in se mu vlažno svetijo, pa malo se mu zatika pri govoru. Ne pije žganja, ampak pivo, toda v ogromnih količinah.
V najini zvezi je bil vedno precej pasiven, a šele kasneje se mi je posvetilo, da je najbrž vzrok za to pijača. Kadar mu predlagam zdravljenje, je odločno proti. Obljubi, da se bo spremenil, in nekaj časa je res bolje, potem pa je spet vse po starem. Kadar se napije, ni nič od njega, ves dan prespi. Pravi, da mu ne smem očitati, če se želi malo sprostiti. Službe nima, a doma ne naredi ničesar, vse čaka name. Ker nam gre finančno težko, občasno tudi pomagam čistiti dvema starejšima gospema, in potem sem res utrujena, ko pridem domov. Postavila sem ga pred dejstvo, da se bo moral odseliti, če se bo pitje nadaljevalo, pa me je tako žalostno pogledal, da se mi je spet zasmilil, in sem odnehala.

Marjetka

Alkohol je žal ne le dovoljena, ampak pogosto tudi spodbujana substanca

Začne se že s standardnim: »Si za kozarček?« Pa: »Ne bodi no reva, boš pa ja enega spil!« Jasno, da ne kozarčka sadnega soka. Dejstvo je, da je tudi večina praznovanj pospremljena s pitjem.

Tu sicer ne bomo razglabljali, katere potrebe želi tisti, ki je odvisen od alkohola, potešiti in kaj globoko v njem ga žene k pretiranemu pitju. Dejstvo je, da marsikomu alkohol pomaga pri sproščanju socialnih zavor ter mu začasno prinese boljše počutje in navidezno samozavest.

Alkohol vam je za petami že od malega

Grenil vam je otroštvo in vam greni tudi zdajšnje življenje. Verjamem, da ste izjemno pozorni na vonj po alkoholu, saj vas je stalno ovijal, in ni čudno, da vam toleranca pada. V zvezo ste stopili v dobri veri, da vam bo uspelo, kar ste si želeli, da bi postala zloraba alkohola preteklost. Pa ni! In zelo malo verjetno je bilo, da se bo stanje popravilo kar samo od sebe. Marsikatera ženska iz srca upa, da bo alkoholizem izginil, pa se ušteje in razočaranje je veliko. Predvsem v primerih, kot je pri vas, ko je pitje nekako skrito in ni povezano z vedenjskimi izpadi. To, da se mu pijanost ne pozna, je prej oteževalna okoliščina in ne olajševalna, kaže, da ima dobro »pivsko kondicijo«.

V vaši družini res ni agresije, kljub temu pa otroci ne dobivajo pozitivnega življenjska sporočila

V zadnjem času, ko se brezposelnost zmanjšuje, je vedno več možnosti za priložnostno delo, res pa je, da ga je treba poiskati. Samo ne potrka na vrata! Vaš mož pa živi na vaš račun, finančno in energijsko. Kot en velik vzdrževan otrok.

Pravite, da vas ima rad, a s svojim dejanji tega ne kaže

Že tako vam finančno ne gre najbolje, pa gre kljub temu kar nekaj denarja za pijačo. Res manj, kot če bi popival zunaj, a še vedno take količine piva niso zanemarljiv strošek. Mož dopušča, da se mučite z dodatnim delom, da bi malo izboljšali finančni položaj. Pusti, da se trudite, in tudi s prstom ne migne, da bi kaj prispeval. Če ste si vi lahko ob rednem delu našli dodatno, bi on to še laže storil. Če že ne bi dobil dela, pa bi lahko doma kaj poprijel in postoril, da se vi ne bi do konca izčrpali.

Več v reviji Zarja Jana št. 50, 10. 12. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno