Nasveti

Zaradi otroka nimam energije in se le redim

Lara Jelen
11. 7. 2019, 08.01
Deli članek:

Vaš motiv za hujšanje vsekakor ne sme biti le ugajanje drugim, ampak večje zadovoljstvo s seboj.

Jaka Koren
Svetuje Eva Hrovat Kuhar

Že pred nosečnostjo nisem bila prav suha, po porodu pa je stanje samo še slabše. Grozno je to, da sem računala, da mi bo dojenje pomagalo shujšati, a je pri meni prav obratno, celo še naprej se redim. Še slabše se počutim, ko slišim moža, kako navdušeno komentira lepe postave, ženske in moške. Že nekaj časa redno obiskuje fitnes in res se mu že pozna na postavi. Če kakšen dan ne gre, je čisto nervozen. Pravi mi, naj grem tudi jaz v fitnes, a za to sem preutrujena. Saj bi rada shujšala, a nimam energije, in se mi zdi, da prav zaradi tega še več jem, tudi sladkarije. Saj vem, da to ni prav, a se jim ne morem upreti. Vsak dan si rečem, da ne bom, pa me potem kar potegne k čokoladi. Otroka sva si oba želela, zdaj pa se mož na račun treningov odmika od vseh obveznosti doma. Saj mu privoščim fitnes, a si želim, da bi šli kdaj skupaj na sprehod ali da bi enostavno prevzel otroka, jaz pa bi se vsaj v miru stuširala. Najin fantek je star osem mesecev, je zelo nemiren dojenček, pomiri se le ob pestovanju, zaradi tega pravi mož, da ga ne more imeti sam, in tudi meni se zdi, da ga lahko pomirim le jaz. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje prebrala knjigo, pa sem bila prej strastna bralka. Saj ne vem, ali mi lahko kako pomagate, malo pa mi je odleglo že, ko sem to pisala.

Nataša

Dojenje res porablja kalorije, a vam jih utrujenost z željo po sladkarijah prinaša nazaj.

Kadar ste utrujeni, imate občutek, da vam sladkarije pričarajo trenutno potešenost, vas za hip potolažijo in dajo dodatno energijo, a le za zelo kratek čas, potem je upad energije še bolj opazen in hitro zapadete v začarani krog. Kaj pa, če bi za začetek zmanjšali količino sladkarij? In zamenjali navadno čokolado s temno? Če bi si hkrati vzeli nekajkrat na teden nekaj časa zase? Več energije boste imeli in potreba po sladkem se bo zmanjšala. 

Moža imate in ga hkrati nimate.

Lepo od vas, da mu privoščite fitnes, a privoščite kaj tudi sebi. Kaj vi ne potrebujete sprostitve? Ob dojenčku, predvsem ob nemirnem dojenčku najbrž res ni časa za daljše branje, kakšne manjše bralne doze ali kaj drugega za dušo pa si le privoščite. Mož vas sicer spodbuja, da bi šli v fitnes, a dokler ne bo v zvezi s tem kaj naredil, je vse le na jeziku. Če bi to res želel, bi se obnašal kot zrel moški in odgovoren oče in bi prevzel svoj del odgovornosti za malega. Videti je, kot da je očetovstvo zamenjal za klesanje popolnega telesa. To, da skrbi za svojo postavo in s tem za svoje zdravje, je sicer hvale vredno, ampak ne bi smelo iti na vaš račun. Prav lahko se zgodi, da bo postalo obiskovanje fitnesa in ukvarjanje z oblikovanjem postave obsedenost in v tem primeru bo imel vaš fantek sicer postavnega, a odsotnega očeta. 

Vztrajajte pri tem, da naredite kaj zase.

Ne gre le za to, da se znebite kil. Vaš motiv za hujšanje vsekakor ne sme biti le ugajanje drugim, ampak večje zadovoljstvo s seboj. Trenutno vrtenje v začaranem krogu odvisnosti od sladkega in pomanjkanja energije lahko začnete razpletati samo tako, da se bolj cenite in postavite zase, to bo prineslo večanje samozavesti in boljše počutje ter s tem več energije. 

Več v reviji Zarja/Jana št. 28, 9. 7. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno