Nasveti

Poceni učinkovina za mnogo namenov

Anton Komat
8. 1. 2019, 07.44
Deli članek:

Obstaja snov, ki jo poznamo, je poceni, vendar jo vse premalo uporabljamo v vsakdanjem življenju. Imenuje se soda bikarbona in je naprodaj tako v industrijski kot v farmacevtski ponudbi. Lahko jo uporabimo za mnogo namenov, le spoznati jih moramo. Pričujoči prispevek je namenjen prav temu in upam, da boste preizkusili nekaj od njih. Konec koncev ni vedno najboljše tisto, kar je najdražje. V primeru sode to zanesljivo ne velja, pa še svojemu zdravju in naravi boste v marsičem prizanesli.

Revija Zarja
Soda bikarbona

Kemična industrija se neusmiljeno bori proti nečistočam in mikrobom v našem bivalnem okolju. Priče smo hitremu naraščanju uporabe kemikalij, pripravljenih in embaliranih za domačo uporabo. Agresivna propaganda nas vsakodnevno prepričuje o nepogrešljivosti in usodni nujnosti nakupa prav vsakega izdelka. Vsa ta silna ponudba naj bi nam olajšala vsakdan, nas razbremenila nepotrebnega fizičnega dela ali pa vsaj povečala našo učinkovitost. Gromoglasni oglasi nas svarijo pred zločestimi mikrobi, ki bivajo v sanitarijah z edinim ciljem, da pomorijo vso družino, v prvi vrsti seveda otroke. Drobne pošasti že iztezajo svoje lovke iz straniščnih školjk in edino sredstvo, ki jih pobije, je »naš okolju neškodljivi biocid Ultra terminator«. Tudi keramika mora biti sterilna, zato uporabite »mega polish green«, in ne pozabite na talne obloge, ki jih razkuži le »super bio destruktor«, da ne omenjam umazanih odtokov, za katere je najboljši »multipower quick degreaser«.

Kemični laboratorij v shrambi

Uboga sodobna gospodinja je postavljena v samo središče udara reklamne ponudbe, toda tudi moškim se ne piše bolje. Oni so pač ciljna populacija za mačistične izdelke. Saj vemo, avtomobili, vzdrževanje hiše, hobiji in drugi znani štosi. Tudi otroci so marketinško obdelan tržni segment od lulanja v plenice pa vse do praga samostojnega vstopa v življenje. Kaj pa starejši, ki predstavljajo že dobro četrtino državljanov? Babice in dedki so s svojo relativno socialno stabilnostjo (pokojnine) odlična tarča, čeprav so penzije mnogih sramotno nizke. Kljub nižji kupni moči zanje velja matematični aksiom, ki pravi, da je 2 X 5 enako 5 X 2, za trgovce pa že dolgo vemo, da znajo odlično računati. Kakorkoli že, domača shramba vse bolj postaja pravcati kemični laboratorij, družinska kopalnica pa skladišče številnih in seveda »nujno« potrebnih kemikalij za vsakovrstno čiščenje, nego in razkuževanje.

Tudi na vse večjo ozaveščenost ljudi se je industrija odlično pripravila, saj zelena usmeritev vse bolj postaja predmet tržnih manipulacij. V propagandnih spotih kar mrgoli zelene barve in okolju prijaznih tehnologij, recimo »okolju prijaznih insekticidov« ali pa raznega »inteligentnega kemičnega orožja«. Toda ni vse zlato, kar se sveti, čeprav v privlačnih zelenih odtenkih. Povprečen državljan je namreč kaj slabo poučen o vseh potencialnih tveganjih, ki jim je izpostavljen, in tudi učinki predpisanega nadzora institucij so dokaj omejeni. Posledica takega stanja je vrsta problemov, od nepričakovanih nesreč do zastrupitev, alergij in številnih drugih zdravstvenih problemov. Toda o tem kdaj drugič, naj zadostuje dejstvo, da se številne nevarne kemikalije izpirajo v kanalizacijo in končajo svojo pot v čistilnih napravah, vodotokih in podtalnici. Pomor bakterij, ki razgrajujejo našo nesnago, povzroča neučinkovitost čistilnih naprav, zato kemične onesnaževalce po vodnem krogu dobimo vrnjene v krožnike in kozarce, razredčene, vendar dolgoročno še vedno učinkovite. Pijemo, kar polijemo!

Uporabna soda bikarbona

Melissa Breyer, soavtorica knjige True Food: Eight Simple Steps to a Healthier You (National Geographic, 2010), zagovornica zdravega življenja in žive hrane ter kolumnistka, navaja kar 51 načinov uporabe sode bikarbone v domačem okolju. Njena priporočila sem strnil v 25 točk.

OSEBNA NEGA:

1.  ZOBNA KREMA: pasta, ki jo pripravite iz sode bikarbone in ji dodate malce triodstotne raztopine vodikovega peroksida, je alternativa komercialnim izdelkom brez fluoridov.

2. OSVEŽILO ZA USTA: čajno žličko sode zamešajte v pol kozarca vode in si izperite usta. To bo nevtraliziralo neprijeten zadah.  

3.  ZOBNE PROTEZE lahko očistite ali shranite v raztopini dveh čajnih žličk sode v kozarcu tople vode.  

4. ČIŠČENJE KOŽE: iz treh delov sode in enega dela vode napravite pasto, s katero s krožnimi gibi očistite kožo odmrlih delov epidermisa, potem jo izperite in osušite. Pasta je primerna tudi za nego rok. Če za kopel v kad dodate polovico skodelice sode, boste nevtralizirali kislo reakcijo kože in z nje odstranili maščobe. Rezultat bo prijetno mehka koža.  

5. NOŽNA KOPEL: tri žlice sode raztopite v primerni posodi z vodo in vanjo namočite noge.  

6. DEZODORANT: vodna raztopina sode nevtralizira vonjave pod pazduho.  

7. ANTACIDNO UČINKOVANJE medicinske sode pri težavah z želodčno kislino.  

8. PIKI INSEKTOV IN SRBEČICA KOŽE: pasto iz sode nanesite na mesto pika oziroma srbenja.  

9. ČIŠČENJE GLAVNIKOV IN KRTAČ ZA LASE: raztopina ene čajne žličke sode v vodi v plitvi posodi odlično očisti pripomočke za nego las, ki jih je potem treba sprati in osušiti.

Več v Zarji št. 2. 8. 1. 2018.

Estrada

jasna kuljaj
Z Jasno in glasno!

Slovenska glasba pod drobnogledom Jasne Kuljaj

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

Zanimivosti

suhi lasje, lasje brez leska, česanje
Pregled lasišča

Izpadanje las in sivenje lahko opozarjata na bolezen

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti