Dieta ni plod zgolj kitajskega znanja, temveč sodelovanja med ameriško univerzo Rutgers University in kitajsko univerzo Shangahi Jiao Tong University. Udeležence poskusov so razdelili v dve skupini, pri čemer se je ena prehranjevala skladno po tradicionalnem kitajskem načelu – torej predvsem bogato z vlakninami. Druga skupina udeležencev je pojedla manj balastnih snovi, v vsem drugem pa sta se skupini prehranjevali enako.
Kitajska dieta pospešuje porabo maščobnih zalog
Po 28 dnevih se je raven sladkorja v krvi prve skupine močno znižala. Prav tako so testiranci iz prve skupine izgubili več kilogramov kot udeleženci preizkusa v drugi skupini. Znanstveniki so na podlagi tega izida podrobneje raziskali povezavo med vlakninami in izgubljanjem teže. Ugotovljeno je bilo, da balastne snovi tako zelo spremenijo sestavo črevesne flore, da to vodi v postopno zmanjšanje maščobnih zalog v telesu. Predvsem se zavoljo več zaužitih vlaknin poveča število tistih bakterij, ki razgrajujejo ogljikove hidrate. A študije so pokazale še več – pri kitajski dieti ne gre le za zmanjševanje teže. Taka prehrana je tudi zdrava. Predvsem je znatno olajša diabetes tipa 2, sicer pa pomaga ljudem s porušenim ravnovesjem v črevesni flori znova vzpostaviti normalno stanje.
Kako deluje?
Temeljni princip kitajske diete je uravnoteženo prehranjevanje. To pomeni, da se ne odpovedujemo ne mesu ne ribam ali drugi hrani živalskega izvora. Skrivnost tiči v pravi količini.
Več v Zarji št. 36, 4.9.2018