Menemen – sataraš po turško
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 25 minut
Sestavine: 2 žlici olivnega olja * 2 čebuli * 1 zelena in 1 rdeča paprika * 1 čili * 4 zreli paradižniki (ali 400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve) * od 1 do 2 žlički sladkorja * svež peteršilj * 4 jajca * 6 žlic gostega polnomastnega jogurta (npr. grški jogurt) * 2 stroka česna.
Čebuli olupimo in drobno sesekljamo. Očistimo papriki in čili, vse narežemo na kockice. Paradižnike očistimo semenja in narežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje ter med mešanjem pražimo čebulo, papriko in čili. Ko se vse skupaj že zmehča, dodamo paradižnike (sveže ali iz konzerve). Sladkamo, premešamo in počasi kuhamo, da tekočina, ki jo izpusti zelenjava, povre in se vsebina ponve zgosti. Z leseno kuhalnico naredimo v zelenjavo štiri vdolbine, v vsako ubijemo jajce. Ponev pokrijemo, zmanjšamo ogenj in kuhamo jed, da jajca zakrknejo. Jogurt zmešamo s strtim česnom, solimo in popramo. Zelenjavo in jajca v ponvi potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo, zraven postavimo na mizo začinjen jogurt.
Nasvet: Običajni recept za sataraš, prav tako za štiri osebe, ni dosti drugačen. Na treh žlicah olja pražimo drobno sesekljano čebulo, ji dodamo na drobno narezane tri paprike in štiri paradižnike ter pražimo, da se zelenjava zmehča in sok povre. Solimo, popramo, dodamo štiri stepena jajca in med segrevanjem mešamo, da jajca zakrknejo. Potresemo s peteršiljem, ponudimo s kruhom.