Maj je najbolj cvetoč mesec, zato vse več časa preživimo zunaj. Tudi majsko nedeljsko kosilo postrežemo na terasi, hrana, ki jo ponudimo, pa naj bo lahka in okusna, a pisana, kot je pomlad.
Nedeljski piščanec z limono
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Pečenje: 1 ura 15 minut
Sestavine: 50 g masla * 1 bio limona * 1 strok česna * 1 za peko pripravljen piščanec (1,25 kg) * 2 lovorova lista * 2 vejici timijana * 3 vejice pehtrana * sol * poper.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V sekljalniku zmešamo maslo, limonovo lupinico in olupljen, strt česnov strok, da dobimo namaz z okusom limone. Piščanca oplaknemo in popivnamo s papirnato brisačo. V trebušno votlino položimo lovor, timijan in pehtran. Z maslenim namazom premažemo bedra in prsi, nekaj pa ga položimo v trebušno votlino piščanca, ki ga zdaj tudi solimo in popramo. Piščanca položimo v pekač in postavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 1 uro do 1 uro in 15 minut. Vsakih 20 minut ga premažemo s sokom, ki se nabira v pekaču, in z limonovim maslom. Pečen je takrat, ko prebodemo pregib med bedrom in trupom in je sok, ki izteče, bister. Piščanca pustimo počivati 15 minut, šele nato ga razrežemo in ponudimo. Za prilogo naj bodo popečeni šparglji s parmezanom in balzamičnim kisom.
Več v Zarji št. 18, 3.5.2017