Kislo zelje in repa sta prava zakladnica vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Med zdravo ozimnico zato naj ne bi manjkala. Še zlasti, če pri njunem kisanju dodamo le sol, torej nobenih konzervansov in pospeševalcev kisanja. Zelje in repo, ki ju pridelajo na domačih njivah, tako povsem naravno kisata Erika in Andrej Škerl s kmetije in zeljarstva Škerl v Klečah pri Savljah v Ljubljani. Povedala sta nam veliko uporabnih nasvetov, kako se tega lahko pravilno lotimo doma in s kislim zeljem in repo v domači shrambi obogatimo prehrano v zimskih mesecih.
Kisanje zelja
Za kisanje je treba izbrati primerno sorto zelja, ustrezno sol, plastičen sod in poskrbeti za pravšnjo temperaturo v prostoru. Za ta namen, svetuje, sta primerna ljubljansko in varaždinsko zelje, ker imata ti sorti tanke in široke liste. »Za kisanje zelja in repe na kmetiji uporabljamo le nejodirano grobo mleto morsko sol. Pazimo na ustrezno razmerje zelja in soli. Na težo naribanega zelja ali repe dodamo od 2 do 2,5 odstotka soli. Na 10 kilogramov zelja torej dodamo vse skupaj 200 gramov soli.«
Kako se pravilno lotimo kisanja?
- Potrebujemo plastičen sod oziroma plastično kad, predvsem zaradi boljše čistoče, saj se lažje umijeta kot lesen čeber.
- Za kisanje najprej zelje naribamo, za domačo uporabo lahko kar na lesenih ribežnih za ribanje zelja...
Nadaljevanje članka lahko preberete v reviji Zarja št. 20, 3.11. 2015