Za 4 osebe
Priprava: 1 ura
Na osebo: 350 kalorij
Sestavine: sol * 250 g instantnega zdroba za polento * 200 g zeleninega gomolja * 1 čebula * 2 stroka česna * 3 žlice olivnega olja * 400 g paradižnikovih koščkov (konzerva) * sol * poper * bazilika * 1 žlica masla.
Priprava: V loncu pristavimo 1 liter vode in dodamo zvrhano žličko soli. Ko voda zavre, počasi vsipamo v lonec zdrob za polento in mešamo, da se ne naredijo grudice. Polento kuhamo po navodilu z vrečke, da se kašasto zgosti. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Na papir namažemo polento v enakomerni, od 1 do 2 cm debeli plasti. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Medtem olupimo zelenin gomolj in ga narežemo na 1 cm velike kocke. Olupimo tudi čebulo in česen, oboje na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 2 žlici olja in med mešanjem pražimo čebulo in česen 1 minuto na srednjem ognju. Dodamo zeleno in vse skupaj pražimo še 2 minuti. Dodamo koščke paradižnikov iz konzerve, premešamo, solimo in popramo. Na šibkem ognju kuhamo omako 20 minut, vmes jo večkrat premešamo. Polento narežemo na 5 do 6 cm velike rombe ali pravokotnike. Segrejemo teflonsko ponev, jo namastimo s preostalim oljem in v njej popečemo rezine polente – z vsake strani jih pečemo od 2 do 3 minute. Omaki iz zelene in paradižnikov primešamo sesekljano svežo baziliko ter maslo. Polentne rezine ponudimo z omako.
Nasvet: Polento pa tudi omako lahko skuhamo vnaprej, potem pa le še popečemo polentne rezine, in pogrejemo omako in jed je na mizi, kot bi trenil.