Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Sestavine: 750 g srednje velikih paradižnikov * 2 majhni kumari * 2 zeleni papriki * 1 srednje velika rdeča čebula * 175 g sira feta * 125 g črnih oliv; * za solatni preliv: 3 vejice sveže mete * 3 vejice svežega origana * 7 vejic peteršilja * 3 žlice vinskega kisa * sol * poper * 100 ml olivnega olja.
Priprava: Zmešamo kis, sol in poper. Stepamo z metlico in pri tem prilivamo olivno olje, da dobimo enoten solatni preliv. Dodamo osmukane in sesekljane lističe mete, peteršilja in origana ter znova premešamo. Paradižnike narežemo na tanke krhlje. Kumari olupimo in narežemo na tanke rezine. Papriki prerežemo, očistimo semenja in narežemo najprej na pramene, te pa nato na kockice. Čebulo olupimo in narežemo na tanke obročke. Sir feta narežemo na kockice. Paradižnik, papriko, kumare in čebulo damo v skledo. Solatni preliv še enkrat dobro premešamo in prelijemo čez sestavine v skledi. Premešamo. Potresemo s sirom in z olivami, še enkrat rahlo premešamo in ponudimo s svežim kruhom.
Nasvet: Zaradi svežih, aromatičnih zeli je pisana solata prava zakladnica vitaminov. Lahko jo dopolnimo še z narezanimi trdo kuhanimi jajci, da je izdatnejša in zadostuje za samostojen obrok.