Za 2 skledici
Priprava in pečenje: 160 minut
Sestavine: 250 g ržene moke * 200 g bele moke * 1 žlička sladkorja * 1 kocka (42 g) kvasa * 1 žlica tekočega medu * moka za delovno površino * 1 žlica masla za premaz
Priprava: V skledi pomešamo obe vrsti moke. V sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas in ga potresemo s sladkorjem. Segrejemo 260 ml vode, da je mlačna. Tretjino vode zlijemo na kvas. Skledo pokrijemo in pustimo kvas vzhajati na toplem 15 minut. Dodamo med, sol in preostalo mlačno vodo ter gnetemo z mešalnikom 5 minut, da se testo loči od sklede. Iz testa oblikujemo hlebec in ga pustimo v pomokani skledi vzhajati 1 uro, da se približno podvoji. Vzhajano testo 5 minut krepko pregnetamo z rokami, potem pa ga razdelimo na dva dela. Vsak del oblikujemo v kroglo in položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut. Vsako kroglo z nožem štirikrat zarežemo, da dobimo na vrhu zarezan kvadrat. Krogli premažemo s staljenim maslom in damo pekač v pečico. Pri 180 stopinjah pečemo od 50 do 60 minut. V pečico postavimo tudi ognjevarno posodico z vodo, da nastaja v pečici sopara, ki jo kruh potrebuje med peko. Pečeni krogli pustimo, da se ohladita. Z nožem zarežemo po črtah kvadrata ter izluščimo kvadrat pokrova in kruhove sredice. Notranji rob kvadrata potlačimo s prsti, da se splošči. V izvotljene kruhove skodelice nalijemo juho in pokrijemo s kvadratnim pokrovom iz pečenega testa.
Nasvet: Juha, ki jo postrežemo v kruhovih skodelicah, je izbrana jed okusnega videza, s katero razvajamo goste ob kakšni posebni priložnosti.