Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 40 minut
Sestavine: 3 čebule * 1 skodelica dolgozrnatega riža * pol skodelice olivnega olja * 50 g pinjol * po 2 žlici sesekljanega kopra in peteršilja * pol žlice sesekljane poprove mete * pol žličke soli * 2 noževi konici popra * 1 žlička sladkorja * 200 g svežih trtnih listov * 2 žlici limoninega soka * 3 žlice masla.
Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo ali naribamo. V kozici segrejemo olje. Na šibkem ognju med mešanjem prepražimo čebulo, da postekleni. Primešamo riž in ga prepražimo, da so zrnca steklasta. Prilijemo skodelico vroče vode, dodamo pinjole, sesekljane dišavne zeli, sol, poper ter sladkor in premešamo. V pokriti kozici kuhamo riž 10 minut. Pustimo, da se ohladi. Sveže trtne liste oplaknemo in na hitro prevremo v kozici vroče vode, nato jih prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Dno kozice obložimo s trtnimi listi, preostale liste pa zložimo s spodnjo stranjo navzgor na delovno desko. Na vsak list damo od 1 do 2 žlički riževega nadeva. List od obeh stranskih robov zapognemo čez nadev, nato pa ga od spodnje stranice zvijemo. Zvitke zlagamo tesno drugega poleg drugega v kozico. Ko so vsi zloženi, jih polijemo z limoninim sokom, s staljenim maslom in z 1,5 skodelice vroče vode. Obtežimo jih s krožnikom, nato pa jih v pokriti kozici kuhamo na zmernem ognju 30 do 40 minut. Zvitke iz trtnih listov ponudimo ohlajene, zraven se prilega limonina omaka.
Limonina omaka: V posodi, ki jo postavimo nad kozico z vročo vodo, stalimo in segrejemo 2 žlici masla. Primešamo 3 žlice moke in zalijemo 2 skodelici tekočine od kuhanja zvitkov iz trtnih listov. Posebej zmešamo 3 rumenjake in sok 1 limone. Dodamo 3 žlice maslene omake, nato pa zlijemo rumenjakovo zmes v masleno omako. Med mešanjem segrevamo od 2 do 3 minute. Omako po okusu začinimo, primešamo pa ji tudi žlico sesekljanega peteršilja.