Nasveti

Imate zdravo črevesje?

Milka Krapež
14. 7. 2010, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tisto, o čemer v zvezi s potovanjem ali tudi drugače redko spregovorimo, a nas vendar redno muči, so prebavne težave.

Potovanj se veseli večina ljudi. Že pripravljanje prtljage in zbiranje informacij o kraju, ki ga bomo obiskali, vzbuja prijetno vznemirjenje, ki poganja adrenalin po telesu. Revije, časopisi in številne spletne strani svetujejo, kam iti, kaj tam početi in kako se zavarovati, da se ne bi zgodilo kaj neprijetnega. Če pa se to kljub vsemu zgodi, je treba biti dobro opremljen.

To večinoma pomeni, da morate imeti s sabo primerno »popotno lekarno«. Ne nameravamo vam spet pripovedovati, da potrebujete kremo za zaščito pred sončnimi žarki z visokim zaščitnim faktorjem ali da se je treba cepiti proti nevarnim boleznim, če potujete v eksotične kraje. Tisto, o čemer redko spregovorimo, a nas vendar redno muči, so prebavne težave na poti. Prebava je proces, o katerem tudi zdravniki bolj malo povedo. Eden od strokovnjakov, ki se ukvarja s tako imenovano holistično medicino, pravi, da prosite svojega zdravnika, naj vam nekoliko podrobneje razloži, kako delujejo prebavila, pa boste videli, da ne bo vedel veliko podrobnosti. To je kar težko verjeti, ker je študij medicine dolgotrajen in zahteven. Veliko bolj res je najbrž, da zdravniki za taka pojasnila nimajo časa. Koliko pa vam lahko povedo v sedmih minutah, kot je pri nas povprečni čas, ki ga lahko zdravnik družinske medicine posveti posameznemu bolniku? Koliko vam lahko na primer pove o dodatkih, o katerih v oglasih pravijo (ker tako zahteva zakon), da se o njih posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom? In kako naj bi poleg tega pričakovali, da vam bo podrobno razlagal o prebavi?
Prebava je tabu
V številnih družinah se o prebavnih težavah ne pogovarjajo. Ker se ne spodobi. Že otroci imajo lahko težave, toda njihovi starši najpogosteje ne vedo, kako je z njihovo prebavo. Ta pomembni del življenja oziroma zdravja se zdi preveč banalen, da bi se z njim posebej ukvarjali. Hkrati tudi statistični podatki pravijo, da imamo čedalje več debelih otrok, kar pomeni, da bomo imeli v prihodnosti tudi vse več čedalje mlajših sladkornih bolnikov. Debelost pa je dostikrat neposredno povezana s prebavnimi težavami. Debeli ljudje so večinoma zaprti, a imajo, čeprav se sliši nenavadno, hkrati pogosto tudi driske. V nekakšnih žepkih v črevesju imajo veliko blatnih oblog, ki telesu škodujejo na vse mogoče načine. Predvsem se človek ves čas počuti, kakor da ga kaj teži. Občutek ostane tudi po tem, ko gre na blato. Strupi iz teh oblog telesu nenehno povzročajo škodo, saj se sproščajo v krvni obtok in postanejo vzrok za nastanek številnih bolezni, ki pa niso vse v prebavilih.
Ena od legend o slovitem ameriškem filmskem igralcu Johnu Waynu pravi, da je imel ob svoji smrti v črevesju kar za 18 kilogramov oblog. John Wayne je kot verižni kadilec, ki je pokadil šest škatel cigaret na dan, v 57. letu starosti zbolel za rakom pljuč. Zdravniki so mu odstranili celo levo pljučno krilo in štiri rebra. Pet let po operaciji so razglasili, da nima več raka. Kadil sicer ni več, je pa tobak žvečil in kadil cigare. Nekaj let pozneje so mu odkrili raka na želodcu. Niso ga mogli pozdraviti. Po njegovi smrti so objavili tudi ugotovitve obdukcije, ki je pokazala, da je imel v sebi veliko količino nesnage, ki je neprenehoma škodovala njegovemu zdravju.
Prebava na potovanju
Veliko ljudi, ki ima sicer redno prebavo, pravi, da se med potovanji to spremeni. Podzavest prav gotovo vpliva na človekov odpor do javnih stranišč, do umazanije, ki je lahko resnična ali le plod domišljije oziroma predsodkov. Takšno prepričanje, zasidrano globoko v človeku, povzroči, da se prebava ustavi tisti hip, ko zaklenemo vrata svojega doma, in se spet odpre, ko jih znova odklenemo. Posebno zoprne so take težave na poslovnih potovanjih, kjer zaradi urnikov sestankov ali predavanj na raznih konferencah človek ne more ustrezno poskrbeti za redno odvajanje blata. Odvajala pri tem ne bodo pomagala, prav nasprotno. Tista, na katera se zanesete, so lahko tako učinkovita, da pomagajo tudi takrat, ko si tega ne želite. Poleg tega jemanje odvajal ni priporočljivo, ker »poleni« črevesje. To pomeni, da ustavi peristaltiko, redno gibanje črevesja, kar lahko vodi k stalnemu zaprtju.
Najboljša je pomoč narave
Naturopati, naravni zdravilci, so že davno ugotovili, da je pri takšnih težavah najboljša pomoč iz narave, ki učinkuje blago in takrat, ko je to potrebno. Dodatki, ki vsebujejo luščine indijskega trpotca (Psyllium), bodo znatno pomagali. Te luščine sodijo med vlaknine izjemnih sposobnosti, saj se lahko ob stiku z vodo precej povečajo. V črevesju tako postanejo dovolj obsežni, da spodbudijo peristaltiko in brez krčev ali bolečin pomagajo pri praznjenju črevesja. Ob uživanju takega prehranskega dodatka je treba popiti dovolj vode, da se ta veže na luščine. Angleži (The Healthy Bowels Company) so si izmislili formulo, po kateri so v prehranski dodatek poleg luščin indijskega trpotca zamešali še pet dobrih bakterij, ki skrbijo za zdravo črevesno floro. Dodali so tudi nekaj sadnih oligosaharidov, ki pomagajo vzdrževati ravnovesje v črevesni flori. Prehransko dopolnilo (Lepicol), ki vsebuje vse omenjene snovi oziroma mikroorganizme (torej vlaknine, prebiotike in probiotike), učinkuje na več načinov: zaustavi drisko in z ravnovesjem v črevesni flori poskrbi, da človek nima krčev in podobnih težav. Enako pomaga tudi ljudem, ki trpijo zaradi zaprtja. Zato je tako prehransko dopolnilo na potovanjih izredno dobrodošlo. Do nedavnega ga je bilo mogoče naročiti le po spletu, zdaj pa ga lahko kupimo tudi v naših lekarnah in specializiranih trgovinah. 
O luščinah indijskega trpotca je mogoče povedati še marsikaj dobrega. Na spletnih straneh strokovne medicine (medline) www.nlm.nih.gov, kjer ugotavljajo učinkovitost naravnih snovi iz rastlin, so jih ocenili z A (kar pomeni, da znanstveno dokazano učinkuje) kot naravno snov, ki zmanjšuje količino škodljivega holesterola v krvi. Poleg tega pomagajo pri analnih fistulah (razjedah, razpokah, ki so dostikrat posledica napenjanja ob odvajanju zaradi zaprtja), pomagajo pri izločanju maščob in verjetno (pomeni, da to še ni bilo znanstveno dokazano) zmanjšujejo nevarnost nastanka raka v črevesju. Izboljšajo tudi stanje pri hemoroidih. Luščine indijskega trpotca pomagajo vezati strupene snovi in jih izločiti iz črevesja, kar je izjemno pomembno.
Očiščevalna dieta
Strupe, ki jih imamo nakopičene v črevesju, večinoma užijemo s hrano. Če se z leti naredijo žepki v črevesju, se v njih strupi stalno zadržujejo in kar naprej sproščajo, s tem pa se povečuje nevarnost za nastanek različnih bolezni kjer koli v telesu. Američani so ugotovili, da se začno delati obloge že pri relativno mladih ljudeh, od 30. leta naprej. Mnogi, ki so jih težave s prebavo pripravile do tega, so se lotili čiščenja črevesja, kar je izjemno zdravo in priporočljivo. Črevesje naj bi si čistili vsaj dvakrat na leto, in sicer tako, da bi približno teden dni uživali samo sadje (vsakič samo ene vrste), zraven pa pili »čistilno tekočino«, ki jo pripravimo po naslednjem receptu: od približno štirih litrov vode odvzamemo osem jedilnih žlic in jih zmešamo z dvema jedilnima žlicama jabolčnega kisa, s štirimi žlicami čistega soka aloje vere in sokom ene limone. To dobro zmešamo in vlijemo v štiri litre vode. Tekočino pijemo na tešče (vsakič dobra dva kozarca), po zajtrku, po malici, kosilu, popoldanski malici in po večerji. Zraven vsakič uživamo probiotike. Kot rečeno, vsak od naštetih obrokov naj bo sestavljen samo iz ene vrste sadja, ki ga lahko pojemo toliko, da smo siti.

Kako poskrbeti za zdravo črevesje
Juho žveči, trdo hrano pa pij, pravi praktična modrost. To pomeni, da je treba juho uživati čisto počasi, kakor da bi jo bilo treba gristi, čvrsto hrano pa tako zgristi, da postane tekoča, preden jo pogoltnemo. Jesti je treba večinoma sadje in zelenjavo, olivno olje in ribe. Priporočeno je uživati manj rdečega mesa, testenin, ocvrte hrane in mesnih izdelkov (klobase, salame, prekajeno meso), manj pšenice in izdelkov iz nje (kruh, testenine), manj mlečnih jedi, več topnih vlaknin, jedi s probiotičnimi bakterijami, manj kofeina, nič odvajal. Poleg tega je treba tudi vsak dan telovaditi. Strokovnjaki za zdravo črevesje še zlasti priporočajo, da ne jemo beljakovin in škrobnih jedi hkrati. Stara slovenska navada, po kateri skupaj jemo krompir in meso, torej ni najboljša. Ob kombinaciji teh jedi se posebno radi sproščajo toksini. Enako velja za kombinacije mesa in testenin, pa tudi riža in mesa. Škrobne jedi je dobro kombinirati le z zelenjavo.

 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste