Sveže pečeni, dišeči, še malce topli, se bodo kar topili v ustih. Izgovora, da se v kuhinji ne znamo obrniti (ali da smo kuharski začetniki ali da se nam stvari rade ponesrečijo), preprosto ni. Recept za peko je neverjetno preprost, piškoti so na pogled mogoče malce neugledni, zato pa so zelo dobrega okusa. Sveže pečeni, dišeči, še malce topli, se bodo kar topili v ustih.
Stvari, ki jih potrebujemo:
kuhinjska tehtnica
skleda za mešanje
električni ročni mešalnik (ali kuhinjski strojček za mešanje)
2 žlički za polaganje testa na pekač
2 velika, plitva pekača iz pečice
več listov papirja za peko, velikih kot pekač
Sestavine:
220 g sladkorja
220 g rjavega sladkorja (light muscovado)
2 jajci
240 g zmehčanega masla (sobne temperature)
300 g moke
200 g sesekljane temne čokolade (70-odstotna)
100 g sesekljanih lešnikov
1 do 2 vrečki vanilin sladkorja (ali 1 žlička vaniljinega ekstrakta)
Za začetek
Vse sestavine vzamemo iz hladilnika in shrambe. Odtehtamo moko in sladkor. Pustimo, da se maslo zmehča. Odtehtamo čokolado in lešnike, oboje na grobo sesekljamo z velikim nožem. Sestavine imamo pripravljene na delovnem pultu. Pripravimo pekača in liste papirja za peko.
Priprava
1. V skledo za mešanje damo maslo, sladkor, rjavi sladkor in vanilin sladkor (ali vaniljin ekstrakt). Mešamo z metlicami električnega ročnega mešalnika, da je zmes rahla in enakomerna (5 minut). Vanjo ubijemo jajce in mešamo, da se porazgubi. Potem dodamo še drugo jajce in ga ravno tako umešamo v zmes.
2. Nazadnje dodamo moko, sesekljano čokolado in sesekljane lešnike. Dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
3. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
4. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Z žličko zajamemo testo in ga z drugo žličko položimo v kupčku na papir. Med njimi naj bo 5 cm razmika. Med peko se testo namreč razleze, piškot pa splošči, za kar potrebuje prostor.
5. Pekač postavimo v ogreto pečico. Piškote pečemo 8 minut, ne dlje, da ne bodo pretrdi. Piškoti naj bodo na robu rjavo zapečeni in hrustljavi, v sredini pa svetlejši in manj zapečeni. Medtem ko se prvi pekač peče, že pripravimo piškote na drugem pekaču.
6. Prvi pekač vzamemo iz pečice. Piškoti naj se nekaj časa ohlajajo na pekaču (medtem potisnemo v pečico drugi pekač piškotov) Pravkar pečeni piškoti so zelo mehki in krhki in se zlahka poškodujejo. Ko se nekoliko ohladijo, jih z lopatko poberemo s pekača in jih preložimo na rešetko ali pladenj, da se do konca ohladijo. Izpraznjeni pekač spet prekrijemo s papirjem, na papir naložimo nove kupčke testa ... Postopek ponavljamo. Tako pečemo in ohlajamo piškote, dokler ne porabimo testa.
7. Pečene in ohlajene piškote zložimo na krožnik ali pa jih shranimo v tesno zaprti škatli.