Za 4 osebe
Sestavine:
¼ žličke žafranovih nitk
200 g riža basmati
1 košarica paradižnika češnjevca
2 žlici oljčnega olja
2 čebuli, olupljeni in narezani na kockice
3 cele nageljnove žbice
300 ml piščančje jušne osnove
40 g masla
3 stroki strtega česna
20 olupljenih in očiščenih surovih kraljevih kozic
pest koriandrovih lističev
Priprava:
Žafranove nitke damo v skledico skupaj z 1 žlico vroče vode. Riž večkrat umijemo, nato ga damo v skledo in prelijemo z vodo. Paradižnike češnjevce prerežemo na pol. Iztisnemo jim semena, ki jih zavržemo. Veliko kozico z debelim dnom pristavimo pri srednji temperaturi ter dodamo oljčno olje, čebulo in nageljnove žbice. Pražimo, dokler se čebula ne zmehča. Riž odcedimo in dodamo v kozico skupaj s piščančjo jušno osnovo in žafranovo mešanico. Malo solimo. Zavremo, pri čemer mešamo, da riž ne sede na dno. Temperaturo znižamo na srednjo in napol pokrito počasi kuhamo 10 minut oziroma tako dolgo, da riž vpije večino tekočine. Odstavimo s štedilnika in tesno pokrijemo. Pustimo stati 10 minut.
V ponvi z debelim dnom segrejemo maslo in dodamo česen. Ko maslo zacvrči, dodamo kozice, in sicer le po nekaj hkrati, ter jih popekamo po nekaj minut na vsaki strani, popečene pa prestavimo na ogret krožnik. Ko smo popekli vse kozice, česnovemu maslu dodamo paradižnike, jih malo posolimo in kuhamo, dokler se ne zmehčajo.
Riž naložimo v štiri skledice ter obložimo s koriandrom in kozicami. Dodamo paradižnik in pokapljamo s česnastim sokom iz ponve.