Ljudje

Jovanka živi v Titovem svetu

Svetlana V. Mekina
10. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Odvetnik Toma Fila prihaja iz znane odvetniške družine. Njegov oče se je proslavil z obrambo Milovana Djilasa in drugih disidentov v nekdanji skupni državi. Danes 69-letni Toma Fila je nadaljeval družinsko tradicijo in postal zagovornik številnih znanih osebnosti, vse od smrti zadnjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita je v zapuščinski razpravi in sodnem sporu proti državi zastopal tudi Jovanko Broz.

Odvetnik Toma Fila prihaja iz znane odvetniške družine. Njegov oče se je proslavil z obrambo Milovana Djilasa in drugih disidentov v nekdanji skupni državi. Danes 69-letni Toma Fila je nadaljeval družinsko tradicijo in postal zagovornik številnih znanih osebnosti, vse od smrti zadnjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita je v zapuščinski razpravi in sodnem sporu proti državi zastopal tudi Jovanko Broz. V svoji bogato opremljeni pisarni v Beogradu nam je razkril, kaj vse je doživel v treh desetletjih zastopanja Jovanke Broz in kako mu je vendarle uspelo razveljaviti odločitve nekdanje države, ki so Jovanki Broz onemogočale dostop do Titove dediščine.

Je to, da bo Jovanka sedaj vendarle lahko nasledila velik del Titovih predmetov, ki so imeli doslej status družbene oziroma državne lastnine, vaš največji uspeh?
Jovanko sem zastopal več kot trideset let in za svoj največji uspeh res štejem to, da sem vztrajal in vztrajal, pisal pritožbe in končno prišel do ustavnega sodišča. To je razveljavilo prejšnje sodbe, po katerih Jovanki ne bi pripadalo skoraj nič. Iz tega je nastal cel fascikel dokumentov. Dal sem ga Jovanki, potem ko je pred kratkim dejala, da ji je uspelo doseči zmago na ustavnem sodišču. »Tu imate, da boste videli, kako vam je uspelo,« sem ji dejal (smeh).
Kako ste jo sploh začeli zastopati?
Leta 1980, po Titovi smrti, se je Jovanka nenadoma pojavila pred našimi vrati. Prišla je v moje stanovanje, na drugi strani hiše pa je tudi naša pisarna. Rekla je, da ji je Tito dejal, da naj se, če bo imela težave, obrne na Filo, ker se »File ne bojijo nikogar.« Tako se je začelo sodelovanje med Jovanko in mojim očetom. Po njegovi smrti leta 1983 sem jo naprej zastopal jaz. V začetku je bil njen spor politične narave in smo ga tako tudi poskusili urediti. Danes je drugače. V tistem času je bila Jovanka popolnoma izolirana, njen problem je bil delikaten in smrtno nevaren. Tudi njene sestre se ji niso smele približati. To je edina zadeva, pri kateri sem delal trideset let, ne da bi mi jo kak odvetnik želel prevzeti. Ko sem zastopal Slobodana Miloševića v Haagu, je imel Milošević po mesecu dni pri sebi že tristo vizitk drugih odvetnikov, ki so ga bili pripravljeni zastopati.
Kako se je Jovanka obnašala v stikih z vami?
Jovanka je bila zmeraj prava gospa, čeprav smo jo vedno naslavljali s tovarišica. Takoj nam je povedala, da so jo na silo ločili od moža in da je za to izvedela tako, da jo je tedanji zvezni policijski minister o tem obvestil na čolnu, s katerim so pluli od Pulja do Brionov. Rekel naj bi ji celo, da je bil že skrajni čas, da obračunajo z ličko psico. Odtlej Tita ni več videla, vse do dneva pogreba. Iz pogovorov s tistimi, ki so varovali Tita, vem, da je bila njihova naloga preprečiti vsak fizični stik med njima. Zakaj? Zato ker jih je bilo strah, da bi Jovanka vplivala na Tita.
Je imela Jovanka Tita res rada?
Jaz sem v zakonu že 39 let in bil bi zelo srečen, če bi me žena ljubila tako, kot je Jovanka ljubila Tita. Ne vem, ali gre pri njej tudi za kakšno višjo obliko hvaležnosti do Tita ali kaj podobnega, toda ljubila ga je noro. Vse druge zgodbice o pretiranem vplivu Jovanke na Tita pa so preprosto prenapihnjene.

Več v Jani št. 19, 10.5.2011

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste