Po letu dni je ta le še neprijeten spomin, izgubil je tudi 18 kilogramov, za povrh je kot prerojen. Prizna, da je odpovedovanje sestavni del zdravega življenjskega sloga in da sčasoma postane samoumevno. Dokazal je, da kjer je volja, je tudi pot in da zdravila niso edina rešitev.
Prvi nasvet mu je dala branjevka. »Ko sem branjevki povedal kakšne težave me pestijo, je rešitev stresla iz rokava. Vsako jutro na tešče spijete pripravek iz limoninega soka, ki mu dodate pol žličke kurkume in prav toliko cimeta. Priznam, da zadeva sicer ni prav prijetnega okusa, a je učinkovita. Preden pa jo zjutraj zaužijem, spijem še šest decilitrov vode.«
Svetovala mu je tudi upokojena medicinska sestra. »Ko sem imel enega izmed intervjujev na radiu HIT v Domžalah, me je po oddaji poklicala upokojena medicinska sestra, ki je vso delovno dobo preživela na oddelku, kjer se zdravijo bolniki z diabetesom, in tam videla marsikaj. Naravnost šokirala me je, ko mi je rekla, naj nikar ne nasedam in naj se ne 'filam' s tabletami, saj je diabetes mogoče pozdraviti tudi drugače, dokaj preprosto in naravno. Da je metoda preverjena, je spoznala iz lastnih izkušenj. Svetovala mi je, naj vsako jutro zaužijem kozarec jogurta, ki mu dodam žlico kokosove moke. 'Pa vam ni treba posegati po jogurtu z manj maščobami, mirno si privoščite tistega s 3,5% maščob,' mi je rekla. Rezultati so bili odlični in zdravnica mi je rekla, da sem svojo nalogo opravil s petko, saj mi je uspelo raven sladkorja v krvi znižati s 16 na 6 mg. Je pa res, da sem popolnoma spremenil življenjski slog. Nič ni samo po sebi umevno in vsak uspeh zahteva odrekanje.«
Črtal je štiri bele smrti. »Odpovedal sem se vsemu, kar je belo. Sladkorju, beli moki, soli in maščobam. Količino sladkorja, ki ga potrebuje telo, dobim s sadjem, ki je postalo stalnica na mojem jedilniku, kruhu sem se skoraj odpovedal, če pa ga že jem, je črni, rženi, polnozrnati … Jem izredno malo soljeno hrano, z jedilnika sem črtal večino maščob. Moj jedilnik vsebuje tudi veliko več zelenjave kot prej. Sicer sem jedel surovo zelenjavo v različnih solatah, kuhana pa je bila zame nekaj povsem neznanega. Nikoli nisem maral termično obdelane zelenjave, zato so bili brokoli in različne zelenjavne priloge zame neužitni. Priznam, da se na to sicer težko privajam, a nekako gre. Nikoli nisem maral stročjega fižola, saj so me motile tiste nitke, zato smo na vrtu posadili vrsto nizkega stročjega fižola, ki nima tako izrazitih nitk. Kuhana zelenjava me še danes ne prepriča, a se potrudim in privajam na okus, ki je bil dolga leta zame popolna neznanka.«
Tudi sam kdaj poprime za kuhalnico. »Moja Zvonka je odlična kuharica in že od nekdaj se je zdravo prehranjevala. Vse to je veliko prispevalo k izboljšanju mojega zdravstvenega stanja. Vedno znova me preseneti s kakšnim novim receptom. Na internetu je namreč odkrila spletno stran Gurman, ki ponuja odlične recepte. Včasih pa za kuhalnico poprimem tudi sam in si kaj pripravim. To pride v poštev še posebej v zimskem času, ko Zvonka z mrzlega in vetrovnega Krasa rada pobegne v Ljubljano.«