© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Bizeljsko spet zaživelo z ajdo

Predstavili bizeljski ajdov kolač


dolenjski-list
M. Luzar
6. 4. 2008, 14.45
Posodobljeno
07. 05. 2008 · 19:43
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_6667__zmanj__ana.jpg
M. L.
Bizeljski ajdov kolač. (Foto: M. L.)

##IMAGE-3319109##

Društvo kmetic Bizeljsko je na turistični kmetiji Balon - Bela gorca na Bizeljskem v soboto, 5. aprila, pripravilo razstavo bizeljskega ajdovega kolača, tukajšnje kulinarične posebnosti. Osnovna šola Bizeljsko je o ajdi naredila raziskovalno nalogo Od zrna do mize - AJDA, ki so jo šolarji tudi predstavili na otvoritvi razstave.

Na razstavi, ki je bila letos drugič zapored, so organizatorji izročili priznanja za najboljše ajdove kolače. Milka Kovačič, katere kolač je že na lanski razstavi komisija razglasila za najboljši kulinarični izdelek, je zmagala tudi letos. Zlati priznanji sta prejeli še Branka Balon in Fanika Zajc.

Bizeljski ajdov kolač v zadnjih letih na Bizeljskem delajo in spremljajo zelo pozorno. Kot je na omenjeni otvoritvi rekla Nataša Šekoranja, ki je vodila spored prireditve, "naj bi bil bizeljski ajdov kolač tradicionalni dodatek jedem na tem območju".

Ta kulinarična posebnost in redkost po njenem sestavlja neprecenljivo bogastvo bizeljske dediščine. Krona vsega truda za razpoznavnost bizeljskega ajdovega kolača bo vsekakor zaščita imena, ki jo Bizeljsko napoveduje že dalj časa.

Še preden bo ta vse bolj poznana jed prejela tak žig, bo po pričakovanjih postala tradicionalna razstava, kot je bila letošnja, 5. aprila, in prvič lani. "Upam, da bosta razstava in tekmovanje ob njej postala tudi vseslovenska in da bodo za njo vedeli tudi v tujini. Prepričana sem namreč, da si priredireditev, kot je današnja, velja ogledati. In velja pokusiti jedi," ob otvoritvi rekla Marija Levak, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti iz kmetijske svetovalne službe Brežice.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.