FOTO: Koline na star način



V petek in soboto, 10. in 11. januarja, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem tudi letos na Kmetiji Menič v Velikem Podlogu izvedlo že šesti prikaz kolin na star način. Letos je mesar Miro Podpadec (član društva) v petek vsem navzočim prikazal pranje, obračanje čiščenje - ali kot so nekdaj dejali, žlemanje črev (z lesenim nožem, nekateri so v starih časih žlemali z vejico bekve), seveda pa tudi kasneje polnjenje črev (krvavic) z ročnimi polnilkami. Ker je to zelo zamudno ali dolgotrajno, so le debela črevesa napolnili z njimi, drobna (33-34mm), za katere so pripravili 80kg mase, pa že s sodobnejšimi pripravami.
Po besedah predsednika društva so letošnje koline razdelili na dva dni predvsem zato, da se meso za salame in klobase ohladi, kar pa za krvavice ni potrebno.
Naslednji dan (sobota) se je začelo (po običajnih jutranjih prigrizkih- po fruštku) s pripravami mesa za klobase (80kg mase), za katera so uporabili čreva premera 33-34mm, potem za salame (50kg mase) in špehovke (23kg mase), hkrati pa se je že kuhalo meso za izdelavo tlačenke, vse pa so tudi kasneje izdelali.
Da pa ne bi omagali, je bila v času kolin še malica in kosilo, sobotne koline pa so popestrili še z domačo glasbo ansambla Raški č'bularji.
Dogodka so se poleg domačinov in članov udeležili tudi gostje s Hrvaške in predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se