Surova rastlinska hrana je bila prvi naravni biološki vir hrane za človeka. V Združenih državah Amerike sta v 19. stoletju zagovornik presne prehrane Herbert M. Shelton in Gibanje za naravno zdravje širila znanje o presni prehrani, ki jo danes najdemo v številnih različicah. Ta dieta temelji na trditvi, da uživanje surove hrane popolnoma ohrani prehranske encime, ki krepijo zdravje. Uživanje takšne prehrane prinese tudi številne pozitivne spremembe na telesu: več energije, čustveno uravnoteženost, upočasnitev staranja, obvladovanje telesne teže, izboljšano prebavo, razstrupitev telesa, okrepitev imunskega sistema ter manjše vrednosti trigliceridov in holesterola. Nekatere različice diete dovoljujejo tudi uživanje živil živalskega izvora in majhno količino kuhane hrane, vendar zagovorniki diete trdijo, da več ko uživate presne hrane, boljše bo vaše zdravje. Kljub tem trditvam znanstveni dokazi kažejo, da nekatera hranila postanejo bolj biorazpoložljiva šele s kuhanjem. Povečan vnos sadja in zelenjave je povezan predvsem z izboljšanimi vrednostmi holesterola in trigliceridov v krvi.
Prednosti in slabosti
Presno hrano zlahka prebavimo, zato takšna dieta izboljša prebavo. Zaužili boste več vlaknin, vode, nekaterih vitaminov in mineralov, hkrati pa manj kalorij in maščob. S takšno prehrano se je skoraj nemogoče prenajesti, siti pa se boste počutili tudi z zmanjšanim vnosom kalorij. Pač pa strožja dieta, ki je v celoti sestavljena iz presne hrane, poveča tveganje za pomanjkanje vitamina B12, zato ga morate uživati v obliki prehranskega dodatka. Tudi vnos beljakovin in kalcija je lahko premajhen.
Ali je dieta primerna za vas?
Presna ali delno presna prehrana ustreza predvsem vegetarijancem in naturalistom. Žal pa surova hrana vsebuje tudi največ pesticidov, zato bi morali uživati le ekološko hrano, ki pa je precej dražja in na voljo le v nekaterih trgovinah in na kmetijah. Hujšanje ni primerno za tiste, ki imate šibak imunski sistem ali prebavne težave, prav tako ni primerno za otroke in nosečnice ter doječe matere. Pred dieto naj se z zdravnikom posvetujejo ljudje s sladkorno boleznijo in tisti, ki imajo težave z ledvicami.