Kislo zelje ni dobro samo za lepo postavo: bakterije mlečne kisline, ki ščitijo zelje pred gnitjem, izboljšujejo naše zdravje. Pomagajo podpirati urejeno prebavo. Koristne črevesne bakterije se okrepijo, škodljive pa zatrejo.
V dobri kondiciji in vitki
Kislo zelje vsebuje tudi veliko vitaminov B za aktivno presnovo maščob in folno kislino za nastanek krvi. Poleg tega vrenje mlečne kisline izboljša absorpcijo železa. Vitamin C krepi obrambne mehanizme telesa.
Tridnevni načrt
Zjutraj pojejte eno rženo žemljico (z eno rezino sira ali šunke ter šestimi rezinami redkvice) ali pa skodelico mislijev s sadjem. Za kosilo izberite enega od naših receptov. Pomembno: zelja pred uporabo ne namakajte v vodi, ker se tako odplavijo njegove biološke snovi. Zvečer pojejte porcijo treh umešanih jajc z eno rezino polnozrnatega kruha ali pa aromatično solato (rezine enega manga in 100 g puranjih prsi. Skupaj z dvema žličkama olja in dvema žlicama pomarančnega soka primešajte 100 g kislega zelja).
Recept za lazanjo s kislim zeljem in slanino
Za 4 porcije potrebujete: 1 čebulo, 2 žlici olja, 50 g kock slanine, sol, poper, 1 ščepec sladkorja, 1 žličko posušenega majarona, 200 ml zelenjavne juhe, 150 ml kisle smetane, ½ žlice zmehčanega masla, 250 g kislega zelja (odcejenega), 100 g nastrganega sira in 6 listov za lazanje. Priprava: Olupljeno čebulo zrežite na obročke. Slanino popecite na olju. Nato pet minut zraven pražite še čebulo. Začinite s soljo, poprom, sladkorjem in majaronom. Prilijte juho in smetano, vse skupaj zavrite in začinite. Namastite model za narastke. Po dnu modla razporedite polovico zelja, tri liste lazanje in polovico čebulne mase. Pokrijte s preostalim zeljem, listi lazanje, čebulno maso in sirom. Lazanjo v spodnjem delu pečice približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija (ventilatorska na 180 stopinj Celzija).
Solata z jabolki in kislim zeljem
Za 4 osebe potrebujete: 2 žlici jabolčnega kisa, sol, poper, 2 žlici orehovega olja, 2 žlici olja grozdnih pečk, 2 žlički javorjevega sirupa, 3 majhna jabolka, 1 žlico limoninega soka, 1 redkvico, 75 g orehovih jedrc, 2 stebli mlade čebule, 150 g dimljenega tofuja, 1 žlico olja in 250 g kislega zelja. Priprava: Jabolčni kis razžvrkljajte s soljo, poprom, obema vrstama olja in javorjevim sirupom. Jabolka zrežite na rezine in jih marinirajte v limoninem soku. Redkvico zrežite na paličice. Orehe sesekljajte. Mlado čebulo zrežite na koščke. Tofu zrežite na kocke in jih skupaj z orehi na hitro popecite na olju. Oboje nato v skledi zmešajte z zeljem, jabolki, mlado čebulo, redkvico in polivko. Začinite in porazdelite po krožnikih.