DOSEGAL JE VREDNOST ZLATA

S skodelico kakava do krepkega zdravja

Mare Koren
18. 12. 2021, 13.57
Deli članek:

Kaj je lepšega, kot dopoldne ali pozno popoldne preživeti s skodelico kakava v roki. Naj vam povemo, da ne gre zgolj za odlično poslastico, kakav namreč krepi tudi imunski sistem.

Dreamstime
Kakav ima terapevtski učinek pri nastanku različnih vrst okužb v telesu, saj pomaga pri odpravljanju bakterije Helicobacter pylori.

A veste, da so Azteki in Maji kakavova zrna cenili bolj kot zlato? Pravzaprav so jih uporabljali za plačilno sredstvo. Španski osvajalec Cortez je bil najverjetneje prvi, ki je v Evropo prinesel čokolado. Kakav je takrat opisal kot pijačo bogov, ki krepi telo in premaguje utrujenost. Kot zanimivost lahko povemo, da je Cortez mislil, da bodo pri Aztekih našli zlato, vendar so našli le kakavova zrna. Vladar naj bi jih po nekaterih zapisih v skladiščih hranil celo 960 milijard zrn. Iz Španije se je kakav nato razširil v Francijo, na Nizozemsko, v Veliko Britanijo, Belgijo in drugod po Evropi. Azteki so kakav imenovali srčna kri, saj spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema, ponuja pa tudi protivnetne, antialergijske, antirokotvorne in antioksidativne lastnosti.

Spoznajmo antioksidante

Študije kažejo, da ima kakav celo večji antioksidativni učinek kot čaj ali kava. Antioksidanti, ki jih najdemo v kakavu, pomagajo telesu nevtralizirati proste radikale ter močno okrepijo delovanje imunskega sistema.

Izboljša delovanje možganov

Znanstveniki so potrdili, da se v kakavu skrivajo učinkovine, ki pozitivno vplivajo na delovanje možganov. Kakav krepi delovanje spominskih funkcij ter ima pozitivne učinke na učenje in pomnenje. Prav tako povečuje pretok krvi v možganih.

Krvni tlak in holesterol

Flavonoidi, s katerimi je kakav bogat, so koristni tudi pri zniževanju krvnega tlaka. Prav tako so nepogrešljivi  pri srčnožilnih boleznih, saj izboljšajo elastičnost žil. Študija pa je tudi pokazala, da kakav znižuje vrednost trigliceridov ter slabega holesterola (LDL) ter pomaga pri dvigu dobrega. Pomaga tudi pri delovanju trebušne slinavke in pri izločanju inzulina ter uravnava krvni sladkor.  

Pljučne bolezni

Kakavova zrna vsebujejo ksantin in teofilin, ki pomagata sproščati in odpirati zožane bronhije. Zato je uživanje kakavovega napitka priporočljivo tudi v času prehladnih obolenj, ki po navadi napadejo pljuča in bronhije. Kakav bo pomagal, da se bodo stisnjeni bronhiji sprostili, kar bo pripomoglo k enostavnejšemu pretoku zraka. Koristen pa je posledično tudi pri različnih alergijah.