Špinača

Odlična je presna in kuhana, primerna za užitek in zdravje

Zoran Franc
4. 9. 2021, 12.41
Deli članek:

Špinača je tista vrsta zelenjave, ki nam je na voljo vse leto, a zaradi njene dostopnosti pogosto pozabimo nanjo. Pa tako zdrava je! Je eno redkih živil, ki so bogata z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti.

Dreamstime
špinača.jpg
NEVARNI NITRATI Špinača vsebuje tudi dobršen del nitratov, zaradi česar naj bodo pri njenem uživanju pozorni predvsem ljudje z ledvičnimi in žolčnimi kamni, predvsem pa naj je ne uživajo prepogosto. 

Špinača nas na vrtu čaka med prvo zelenjavo, ki jo lahko nabiramo spomladi, in prav tako med zadnjo, ki jo nabiramo že skoraj v poznih zimskih mesecih. Velja za izjemno zdravo živilo, polno pomembnih vitaminov in mineralov ter antioksidantov. Špinača je poleg omenjenega vitamina K bogata tudi z betakarotenom (provitaminom A), vsebuje veliko luteina in zeaksantina, ki sta pomembna za zdravje oči. Ne pozabimo, da je špinača tudi odličen vir vlaknin.

Ne mara vlage

Bogat nabor vitaminov in mineralov je gotovo eden od razlogov, zaradi katerih je prav, da se špinača pogosteje znajde na vašem jedilniku. A prepoznati je treba tudi težave, med katerimi je hitra pokvarljivost. Špinača je eno najhitreje pokvarljivih živil, kar je povezano predvsem z njenimi zelo tankimi in občutljivimi listi, ki začnejo zelo hitro veneti in gniti. Zato nabirajte špinačo zmeraj sproti ali jo kupujte v manjših količinah. Špinača je hitro pokvarljiva predvsem zato, ker vsebuje veliko vode, zato jo poskušajte pred pripravo zmeraj zaščititi pred vlago. Ne perite je vnaprej, temveč tik preden jo boste uporabili. Špinače nikoli ne shranjujte v vrečki, v kateri ste jo kupili, raje jo prestavite v posodico, ki omogoča nepredušno zapiranje in ki ste jo obložili z listi papirnatih brisač.

Dreamstime
Špinača ne mara vlage, zato jo operite tik pred uporabo.

Jesti surovo ali skuhano?

S kuhanjem se iz špinače izločijo nekatere hranljive snovi, pa vendar bomo s kuhanjem še zmeraj posegli po zdravi prilogi ali samostojni jedi. Naj ne manjka kot priloga pri pire krompirju ali pa iz nje skuhajte odlično juho. Uživajte jo tudi presno ali dušeno. Presna ali dušena špinača vsebuje dober vir luteina, antioksidanta, ki pripada družini karotenoidov in betakarotenov, ki naj bi pomagali pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj.

dreamstime
Špinačo lahko jeste presno, skuhano ali dušeno.

Zamrznite jo

Z zamrzovanjem se hranilna vrednost špinače ne bo bistveno spremenila, a pred zamrzovanjem se priporoča blanširanje. Shranite jo lahko tudi v modelčkih za ledene kocke, tako bo zmeraj pri roki za smutije, juhe, omake …