Pri hrani je tako, da ima vsako živilo svojo dobro, pa tudi slabo plat. Določene vrste hrane so na primer zdrave, a težko prebavljive. Druge so lahko prebavljive, a v nepravilni kombinaciji postanejo breme za želodec. Zdravo prehranjevanje ni, da gledamo samo eno živilo, ampak celoten obrok.
Jogurt in sadje
Ajurveda odsvetuje kombinacijo kislega sadja z mlečnimi živili, ker zmanjša prebavno moč, spremeni črevesno floro in tvori toksine. Če že ne gre drugače, lahko telesu pomagate tako, da je jogurt sobne temperature (ne pa zelo hladen, kakršen je po navadi), naraven, brez dodanih okusov. Namesto sadja (pa čeprav gre za sicer zelo zdravo jagodičevje) je v jogurt priporočljivo vmešati malo medu, cimeta in rozin.
Paradižnik in kumare
Tudi razhudniki (krompir, jajčevci, paradižnik) ne gredo dobro skupaj z mlečnimi izdelki, pa tudi s kumarami ne. Kombinacija paradižnikov in kumar ni priporočljiva, ker mešanje teh dveh živil lahko v telesu povzroči pravi kaos. Vitamini iz obeh živil se ne presnovijo dobro, sploh če jih med sabo mešate. Poleg tega lahko prepogosto uživanje te kombinacije pripelje do vnetih sklepov. Poskušajte jih uživati ločeno.
Kosmiči z mlekom in pomarančni sok
To je precej pogost zajtrk mnogo ljudi, ki žita ali kosmiče z mlekom radi poplaknejo še s pomarančnim sokom. Kisline v pomarančnem soku ali kateremkoli kislem sadju uničijo encime, ki so odgovorni za prebavo škrobov v žitni hrani. Poleg tega bo kislo sadje zakrknilo mleko in ga spremenilo v sluzasto snov, ki bo prebavi povzročila veliko težav.
Meso, sir in omleta
Na splošno kombinacije beljakovin z beljakovinami niso priporočljive (sir in meso, nato pa še jajca). Ena koncentrirana beljakovina v obroku je dovolj, je lažje prebavljiva in za prebavo ne zahteva tako veliko energije. Omleta je zato primernejša, če je pripravljena z zelenjavo.