Mesnine PIK so brez ojačevalcev arome, umetnih barvil, glutena in soje ter imajo 25 % manjšo vsebnost soli.
PIK Vrbovec, vodilni v sodobnih trendih na regionalnem trgu mesa in mesnih izdelkov, nudi potrošnikom bolj zdravo ponudbo izdelkov z manjšim deležem soli, med katerimi so tudi mesnine PIK. Znani izdelki PIK – suha salama, šunka, kuhana šunka, mortadela in druge dobrote – vsebujejo 25 odstotkov manj soli, hkrati pa ne vsebujejo ojačevalcev arome, umetnih barvil, glutena ali soje. Z izrazitimi okusi in vrhunsko kakovostjo, ki sta glavni odliki mesnin PIK, so najboljša izbira za vse, ki skrbite za svojo prehrano in zdravje.
PIK Vrbovec še naprej ozavešča potrošnike o pomenu priporočenega dnevnega vnosa soli, ki je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije 5–6 gramov na dan.
Največ soli vnesemo v telo nezavedno s hrano, zato je priporočljivo prebirati deklaracije in izbrati izdelke z nižjo vsebnostjo soli. Prekomeren vnos soli v telo je zelo pogosto vzrok za sladkorno bolezen, debelost ter bolezni srca, ledvic in pljuč. Zmanjšanje vnosa soli na priporočeni dnevni odmerek zniža krvni tlak in tveganje za srčno-žilne bolezni, tudi možgansko kap in srčni infarkt. Če bi porabo soli zmanjšali na priporočeno količino, bi letno rešili več kot 2,5 milijona življenj.
- ko pripravljamo obrok, zamenjajmo veliko žlico za dodajanje soli z manjšo;
- poskusimo hrano, preden jo solimo;
- umaknimo solnico z jedilne mize, da ne bo stalno na dosegu roke;
- preizkušajmo različne začimbe in dišavnice, s katerimi bomo nadomestili sol;
- običajne jedi poskusimo začiniti drugače oziroma bolj zdravo;
- predvsem pa prebirajmo deklaracije in izberimo izdelke z nižjo vsebnostjo soli.