Danes brinove jagode uporabljamo predvsem kot začimbo, najpogosteje v severnih in skandinavskih kuhinjah, sicer pa je brin v zadnjih letih zanimivejši predvsem zaradi povečanega povpraševanja po džinu, a o tem kdaj drugič. Brinove jagode uporabljajo tudi za številne kozmetične izdelke; šminke, maskare, balzame za lase, peneče in oljne kopeli.
Vir vitaminov in eteričnih olj
V drobnih brinovih jagodah najdemo bogastvo vitamina C in vitaminov B. Bogate so z različnimi smolami, eteričnimi olji, čreslovino, sladkorji, flavonoidi, pektinom, različnimi solmi, kislinami, kalcijem in še bi lahko naštevali. Imajo visoko hranilno moč, odlične diuretične lastnosti, nepogrešljive so pri težavah s prebavo, ugodno vplivajo na dihala in so priporočljive celo za diabetike. Brin oziroma brinove jagode so tako uporabne kot začimba, zdravilo in celo kot razkuževalno sredstvo.
Naravni diuretik
Zeliščarji priporočajo uporabo brinovih jagod pri težavah z odvečno vodo, saj so odličen diuretik. Vsebujejo tudi številne zeliščne formule, ki so namenjene zdravljenju okužb mehurja, olje v njih pa povečuje stopnjo ledvične filtracije, s čimer se poveča pretok urina, kar pa prispeva k izpiranju bakterij in mehurja. Uživanje posušenih jagod poveča tudi volumen urina in preprečuje izgubo elektrolitov. Njihova velika prednost so tudi antiseptične lastnosti, ki odstranjujejo toksine iz telesa in spodbujajo telo pri boju proti okužbam. Pozitiven vpliv imajo na prebavo, saj povečujejo pretok prebavnih tekočin, zmanjšujejo napenjanje in želodčne krče. Primerne so tudi za lajšanje bolečin in vnetij, povezanih z revmo ali artritisom.
V času prehladov
Številni zeliščarji brinove jagode priporočajo tudi v času prehladov, saj se z njihovim uživanjem uspešno bojujemo proti bakterijam, odgovornim za nastanek pljučnice. Pomagajo pri zdravljenju astme in gonoreje ter delujejo proti bakteriji Staphylococcus aureus, ki je odporna na antibiotike, z njo pa se najpogosteje okužimo v bolnišničnem okolju.