Marelice so sadež, ki imajo zraven izjemno sočnega mesa užitno tudi jedrce, ki se skriva za trdo koščico. Jedrce, ki ga številni imenujejo tudi grenki mandelj, je odličen vir nenasičenih maščob. Prav tako je dober vir železa, kalija, fosforja in vitamina B 17, ki mu pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje. B 17 naj bi zmanjševal bolečino pri artritisu, hkrati pa zmanjševal krvni tlak.
Jedrca zdravijo raka
Grenka marelična jedrca so uporabljali že v Rusiji leta 1845 kot zdravilo proti raku. Kitajska tradicionalna medicina jih uporablja za zdravljenje različnih težav. Pogosto jih uporabljajo pri težavah z dihanjem, slabi prebavi, povišanem krvnem tlaku in artritisu. Številni ranocelniki so prepričani, da vsakodnevno uživanje mareličnih jedrc preprečuje rakava obolenja oziroma pomaga ozdraviti raka. Vitamin B 17 je edinstvena spojina, ki pozitivno deluje na imunski sistem. Strokovnjaki pa menijo tudi, da naj bi v nasprotju s kemoterapijo okrepil oslabljeno telo in deloval selektivno, torej le na rakave celice.
Za mladosten videz ...
Marelice so odlične tudi zato, ker vsebujejo karotine, ti pa so predstopnja vitamina A. V telesu se namreč karotini sintetizirajo v vitamin A, tako imenovan retinol, ki obnavlja celice in med drugim skrbi za mladosten videz tudi v zrelih letih. To je še posebej hitro opazno na sluznicah, saj se slednje s pogostim uživanjem marelic hitreje obnavljajo. Uživanje vitamina A je pomembno, ker ima preventiven učinek na celice, saj jih ščiti pred izgubo orientacije in nenadzorovano rastjo. Dnevno potrebujemo okoli 1,5 miligrama retinola, ki ga dobimo iz približno šestih marelic. Da boste zaužili kar največ retinola, izberite tiste, ki so čim bolj oranžne barve.
... in zdravo srce
Karotini, ki so v marelicah, imajo še eno pomembno funkcijo. Ščitijo namreč meso marelic in ostale učinkovine pred izhlapevanjem. Marelice vsebujejo tudi vitamin B3, drugače imenovan niacin. Ta je pomemben za normalno delovanje srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za nastanek srčnega infarkta. Prav tako preprečuje, da bi v krvni obtok zašlo preveč maščobnih kislin, in varuje pred tem, da bi se na krvnih žilah začela nabirati maščoba, ki jo imenujemo tudi holesterol.
Marelice so odlične tudi zato, ker vsebujejo karotine, ti pa so predstopnja vitamina A. V telesu se namreč karotini sintetizirajo v vitamin A, tako imenovan retinol, ki obnavlja celice in med drugim skrbi za mladosten videz tudi v zrelih letih. To je še posebej hitro opazno na sluznicah, saj se slednje s pogostim uživanjem marelic hitreje obnavljajo. Uživanje vitamina A je pomembno, ker ima preventiven učinek na celice, saj jih ščiti pred izgubo orientacije in nenadzorovano rastjo. Dnevno potrebujemo okoli 1,5 miligrama retinola, ki ga dobimo iz približno šestih marelic. Da boste zaužili kar največ retinola, izberite tiste, ki so čim bolj oranžne barve.