Znanstvena raziskava

Rak v skoraj vsaki hrani

Z.F./Novice Svet24
18. 2. 2018, 14.50
Deli članek:

Znanstveniki so povezali zelo predelano industrijsko hrano z rakom. Študija, ki so jo opravili na 105.000 ljudeh, je pokazala, da so imeli tisti, ki so jedli tovrstno hrano, večjo možnost za nastanek rakavega obolenja.

Dreamstime
Pasti se skrivajo predvsem v hrani z dolgim rokom uporabnosti.

Do zdaj je bilo znano, da prehrana lahko vpliva na razvoj rakavega obolenja pri človeku. Svetovna zdravstvena organizacija je tudi že opozarjala, da je prekomerna telesna teža takoj za kajenjem največja zdravstvena težava, ki jo je mogoče preprečiti, in da uživanje predelanih mesnih izdelkov povečuje verjetnost za pojav raka.

Ko govorijo številke

Rezultati so pokazali, da če se je delež zelo predelane hrane v prehrani povečal za deset odstotkov, se je število rakavih obolenj povečalo za 12 odstotkov. Znanstveniki so med zelo industrijsko predelano hrano uvrstili množično proizvajano in pakirano pecivo ter kruh, sladke ali slane prigrizke, čokoladice in sladice, sladkane gazirane pijače, izdelke iz mesne mase, kot so piščančji medaljoni, instantne juhe, že pripravljene obroke ter izdelke, ki so narejeni večinoma ali povsem iz sladkorja, olj in maščob.

Sladkor

Žal je res, da sta rafinirani sladkor in fruktoza povzročitelja mnogih zdravstvenih težav, saj se z njunim zaužitjem zviša raven inzulina v krvi, kar povzroči rast rakavih celic. Večina peciva, tort, gaziranih pijač, omak, kosmičev in drugih predelanih živil vsebuje rafinirani sladkor ali fruktozni sirup. Zato se poskušajmo sladkorju čim bolj izogniti.

Rdeče meso

Predelano meso, kot so klobase, hrenovke, mleto meso in podobno, vsebuje veliko nevarnih aditivov. V izdelkih je ogromno soli in konzervansov, ki dajejo videz svežine. Zato izberite raje sveže meso, ki ga kupite pri mesarju, brez aditivov in po možnosti iz proste reje.

Profimedia
Izogibajte se tudi pakiranemu kruhu in kruhovskim izdelkom.

Konzervirana in dimljena hrana

Tudi vloženi in dimljeni izdelki lahko vsebujejo vrsto zdravju nevarnih snovi. Dimljenje je nezdrav postopek, saj pusti v mesu strupe, medtem ko vložena hrana vsebuje nitrate, ki prav tako povzročajo raka. Leta 1988 je bilo ugotovljeno, da ti dve sestavini povzročata raka na želodcu in požiralniku. Zato namesto konzervirane hrane izberite raje svežo ali zamrznjeno.

Bela moka

Težava je skrita predvsem v skrajnosti, saj je prisotna skoraj povsod. Raziskava iz leta 2004 je pokazala, da redno uživanje rafiniranih ogljikovih hidratov v kar 220 odstotkih povečuje tveganje za raka na dojki. Hrana z visokim glikemičnim indeksom je na splošno povezana z naglim poskokom ravni sladkorja, kar je neposredna hrana tudi za rakave celice.