Grah

Odličen za enolončnice in primere za hujšanje

Z.F. / Novice Svet24
17. 2. 2018, 13.59
Deli članek:

Danes je predvsem nepogrešljivo živilo za športnike. Vsekakor pa ga je mogoče vkomponirati v številne jedi. Odličen je v rižotah, enolončnicah, omakah za testenine …

Profimedia
Uživanje graha priporočajo pri preprečevanju in zdravljenju motene presnove maščob, kožnih vnetjih, herpesu, srčnem infarktu, slabokrvnosti, izpadanju las in osteoporozi.

Možnosti in načinov, kako pripraviti grah, je ogromno, prav toliko pa je odličnih razlogov za to početje. Grah je izjemno zdrav, saj velja za izvrsten vir rastlinskih beljakovin in vlaknin. V njegovi sestavi je ogromno vitaminov, kot so A, B1, B9, C in K, in nikakor ne smemo zanemariti mineralov, denimo mangana, železa in fosforja.

SKRBI ZA RAST CELIC

Z uživanjem graha telo pomlajujemo. Ob tem se pospešuje rast celic, povečuje se mišična masa, krepijo se vezna tkiva, vitamin K v grahu pa spodbuja pravilno mineralizacijo kosti. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin z grahom hitro ukrotimo apetit. Tako se bo tudi zmanjšala potreba po občasnih prigrizkih. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je to izvrstno živilo za vse, ki se bojujejo z odvečnimi kilogrami. Živila z nizkim glikemičnim indeksom so primerna tudi za ljudi s sladkorno boleznijo, saj ne povzročajo pretiranih nihanj ravni sladkorja v krvi. Vlaknine, ki jih grah vsebuje, pa upočasnijo absorpcijo glukoze.

Profimedia
Spasiran je odličen kot namaz za različne kruhke. Ne pozabite pa tudi na juho!

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

ZA DOBRO PRESNOVO

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin grah zelo ugodno vpliva na presnovo. Netopne vlaknine lajšajo iztrebljanje in nekatera bolezenska stanja, ko je sindrom lenega in razdražljivega črevesja. Vlaknine med drugim predstavljajo hrano za probiotike – koristne bakterije v našem črevesju.

POSUŠEN GRAH

Če grah gojite doma, ga lahko tudi posušite. Posušen je namreč izvrsten vir molibdena. Ta razstruplja sulfite, ki jih pogosto dodajajo nekaterim živilom kot zaščitno sredstvo, da ostanejo dlje časa sveža in uporabna. Uporabimo ga lahko za pripravo smutijev, raznih juh, ki se pripravijo na hitro, pa tudi zelenjavnih omak, ki jih je treba z nečim zgostiti.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025