OMAKA GUACAMOLE
Potrebujete en avokado, kislo smetano, sok pol limone, strok česna, sol in poper. Vse sestavine vsujte v mešalnik z rezilom in dobro zmeljite. Postrezite z rezinami limete.
Sveže pečen, vroče hrustljav, dobro začinjen in superzdrav – kateri čips se lahko ponaša s takšnimi pridevniki? Takšen, ki ga iz različnih vrst zelenjave pripravimo sami doma!
Čips iz rdeče pese
Za pripravo tega črnega, a v primerjavi s klasiko nič manj okusnega čipsa potrebujete 450 g rdeče pese, dve žlici olivnega olja, žličko soli in ščepec timijana. Rdečo peso olupite in nastrgajte na tanke rezine. Zmešajte jih z dvema žlicama olivnega olja, žličko soli in timijanom ter stresite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pecite 40 minut pri 150 stopinjah, če je mogoče, vklopite pečenje na vročem zraku. Še vroče stresite v kozico in ponudite.
Čips iz sladkega krompirja
Priprava ni bistveno drugačna kot za čips iz rdeče pese, le da timijan zamenjate z osmimi žlicami kisa. Za štiri ljudi boste potrebovali približno osem večjih sladkih krompirjev, dve žlici olivnega olja, žličko soli in kis. Za boljši okus lahko dodate tudi ščepec origana.
Krompir olupite in narežite na tanke rezine, nato pa jih specite v pečici kot čips iz rdeče pese, le da temperaturo nastavite na 170 stopinj. Čips iz sladkega krompirja še posebej obožujejo otroci.
Čips iz zelene
Tudi tale se po pripravi ne razlikuje bistveno od prejšnjih dveh. Gomolj zelene narežite na tanke rezine, jih nekoliko naoljite in posipajte s prahom rdeče paprike. Nato jih specite v pečici.
JOGURTOVA OMAKA
Potrebujete 5 velikih žlic grškega jogurta, 1 strok česna, sol, poper, peteršilj in drobnjak. Sestavine zmešajte in za posip prihranite nekaj drobnjaka.
Čips iz korenja
Korenje narežite na obročke in jih pripravite kot čips iz rdeče pese, a namesto timijana uporabite žličko rožmarina. Če imate radi korenčkov sladek okus in ga želite poudariti, pa obročke na tanko prelijte z malo medu. Kljub temu ne pozabite na sol.
Čips iz pastinaka
Pripravite ga kot rdečo peso, le da timijan zamenjate s četrt žličke kumine. Pecite le pol ure. Ker je pastinak po pečenju precej blagega okusa, ga lahko začinite z mešanico provansalskih začimb.