Bakterije

Pozor! Umazane roke so tempirana bomba

R.V.
11. 11. 2017, 21.00
Deli članek:

Ljudje velikokrat pozabljamo na redno umivanje rok, kar pa lahko močno vpliva na širjenje bolezni. Predvsem v kuhinji, pri delu z živili, morajo biti roke vedno čiste.

Dreamstime
Temeljito namilite vse površine rok, tudi med prsti in hrbtišče.

Že od »malih rok« so nas učili, da moramo roke redno in temeljito umivati. Vseeno pa je to eno izmed tistih opravil, na katera žal vsi prevečkrat pozabimo. Umivanje rok je izjemno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Za zmanjšanje tega tveganja – za lastno zdravje in zdravje drugih ljudi – pa je pomembno tudi pravilno umivanje.

ŠIRJENJE BOLEZNI

10 sekund mora najmanj trajati postopek miljenja rok, če se želimo znebiti bakterij.

Prek rok se zelo pogosto širijo bolezni črevesja, pogosto se tako prenašajo okužbe, ki povzročijo zastrupitev s hrano. Najpogostejše oblike prenašanja so z nečistih predmetov na roke (kljuke, pipe, ročaji, embalaža in podobno), iz nosu, ust, oči in z lasišča na roke, z rok drugih ljudi na lastne roke, z živali na roke, z živil na roke in z rok na živila, kar pa je lahko dejansko najbolj nevarno za vaš organizem. 

Dreamstime
Pomembno je, da otroke čim prej naučimo pravilnega in rednega umivanja rok.

NEVARNE BAKTERIJE

Izdelajte domače milo za roke. V posodici zmešajte 150 ml organskega kastiljskega mila, 80 ml koksovega olja in 20 kapljic eteričnega olja po izbiri ali pa zmešajte dve olji, ki vam najbolj dišita. Prelijte v dozirno posodico.

Umivanje rok tako ni pomembno zgolj v kopalnici, temveč ima še večji pomen v kuhinji. Ko delate z živili, morajo biti roke resnično čiste. Za čistočo morate še dodatno poskrbeti, če je na rokah kakšna rana ali ureznina. Vedeti morate tudi, da lahko na svojih rokah prenašate bakterije, ki same po sebi niso nevarne, a lahko okužbe in zastrupitve povzročijo ob stiku s hrano. Pred delom s hrano morate odstraniti ves nakit in si šele nato roke dobro umiti. Dobro jih morate umiti tudi po delu s surovim mesom in jajci. Pri delu z živili ne uporabljajte rokavic, saj so lahko tudi na teh bakterije. Raje poskrbite za dobro higieno rok. 

PRAVILNO UMIVANJE ROK

Roke najprej zmočite s toplo vodo in nato nanesite milo. Temeljito namilite vse površine rok, tudi med prsti in hrbtišče. Postopek naj traja vsaj deset sekund, nato pa roke temeljito splaknite. Obrišite jih s čisto in suho brisačko, pipo pa zaprite s komolcem ali podlaktjo.

***null***